Demisia directoarei Consiliului pentru drepturile omului de pe lînga președinția rusă

De Oana Serafim

Ella Pamfilova împreună cu consiliul pe care l-a condus, a fost deseori criticată de gruparea Nashi, foarte apropiată de premierul Putin.

Directoarea Consiliului pentru apararea drepturilor omului de pe linga presedintia rusa, Ella Pamfilova a demisionat. Cunoscuta militanta pentru drepturile omului din Rusia nu a dat prea multe explicatii legate de decizia sa, dar colegi intru activitate spun ca este inca o dovada a faptului ca in Rusia lui Dmitri Medvedev cei care apara drepturile omului sunt in permanenta sub presiunea politicului.

„Este un semn catre societatea civila ca situatia se va deteriora”, spune Oleg Orlov de la fundatia Memorial.

„Asa cum inteleg eu, Ella Pamfilova a fost fortata sa demisioneze din cauza atacurilor continue ale dusmanilor consiliului pe care ea il conducea”, crede si Liudmila Alekseyeva presedinta Grupului Helsinki de la Moscova.

Vocile critice la adresa politicii Kremlinului nu sunt prea multe si nici prea clar auzite in Rusia, dar Ella Pamfilova a avut pozitii ferme si critice de multe ori si in legatura cu modul de desfasurare al alegerilor, si cu situatia drepturilor omului si a sistemului de justitie. Intr-un interviu recent cu colegii nostri de la serviciul in limba rusa, Ella Pamfilova spunea ca, in ceea ce priveste drepturile omului, marea problema a tarii sale este dezvoltarea incompleta a institutiilor democratice si coruptia larg raspindita, in toate sferele .

Activitatea Ellei Pamfilova si a consiliului pe care l-a condus a fost deseori criticata mai ales de gruparea Nashi, foarte apropiata de Kremlin si de premierul Putin si de politicile sale agresiv nationaliste.

„A depasit regulile jocului. A facut de citeva ori declaratii publice critice si dure la adresa organizatiilor apropiate Kremlinului si fortelor care incalca drepturile omului”, crede Oleg Orlov.

Chiar in aceasta saptamina doamna Pamfilova a criticat tabara de vara organizata de Kremlin si care a fost vizitata de presedintele Dmitri Medvedev caruia nu i s-a parut deloc deplasat sa viziteze in cadrul acestei tabere pentru tineri o expozitie in care chipurile activistilor rusi pentru respectarea drepturilor omului erau puse pe araci purtind caschete naziste .

Cind a venit la putere in 2008, presedintele Medvedeev a promis, scrie corespondentul Europei Libere Greg Feifer, sa intareasca domnia legii , dar militanti precum Pamfilova, Orlov si Alekseyeva cred ca situatia s-a deteriorat continuu si ca libertatile civile au fost din ce in ce mai ingradite. Ultima dovada – legea promulgata ieri de presedintele Medevedev care extinde puterile Serviciului Federal de Securitate, mostenitorul KGB-ului sovietic. Potrivit noii legi, FSB-ul, la fel ca pe vremea sovietica, poate emite mandate impotriva celora despre care se presupune ca ar putea sa comita infractiuni.

Pamfilova a fost pina in 2002 membra a parlamentului rus, si in perioada lui Boris Yeltin, la inceputul anilor 90 a ocupat si pozitia de ministru pentru probleme sociale. In 2000, Ella Pamfilova a candidat la presedintia Federatiei Ruse.

Pentru a o inlocui in Consiliul prezidential pentru drepturile omului, Ella Pamfilova l-a recomandat pe economistul Alexander Auzan, care a ocupat pozitia de ombudsman pina acum.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.