Declaraţia lui Voronin este o enormitate

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, conservatorul Ştefan Glăvan, s-a declarat siderat de atitudinea preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care a acuzat, recent, Bucureştiul de "intoleranţă faţă de minoritatea etnică a moldovenilor". "Nu se poate să nu dăm o replică la o astfel de enormitate", a afirmat Glăvan.

"În România, din păcate, lista etniilor permise este strict limitată, toate minorităţile naţionale posibile sunt enumerate în legislaţie. Moldovenii nu figurează printre acestea. Şi acesta, din câte înţeleg eu, este astăzi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor şi a culturii lor în România. Este vorba despre legalizarea acestui drept pentru o populaţie de circa 10 milioane de persoane, care locuiesc în Moldova românească", a declarat Vladimir Voronin, după o întâlnire cu o delegaţie a Comunităţii Moldovenilor din România.

În replică, Ştefan Glăvan a apreciat că opinia lui Vladimir Voronin, un şef de stat care pretinde că vrea să-şi ducă ţara în Uniunea Europeană, "este tare ciudată". "Este o declaraţie care contravine oricărei raţiuni şi eu personal sunt siderat de cele spuse de domnul Voronin. A vorbi despre o minoritate moldoveană de zece miloane de oameni în România este absurd. E ca şi cum ai vorbi despre o minoritate alsaciană în Franţa", a explicat, pentru A.M.Press, conservatorul Ştefan Glăvan. El a adăugat că va pune în discuţia Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor afirmaţiile liderului de la Chişinău.

Comunitatea Moldovenilor rămâne rezervată

Comunitatea Moldovenilor din România (CMR) a dat asigurări că nu doreşte să se implice în dispute politice care ar putea afecta relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti, reacţionând astfel la declaraţiile preşedintelui Vladimir Voronin. "În urma evenimentelor ultimelor zile, prin care se încearcă politizarea acestei vizite de către anumite grupuri de interese, suntem obligaţi să precizăm că CMR nu se amestecă şi nu se implică în aceste dispute deoarece ar intra în contradicţie cu prevederile statutare şi ne îndepărtează de la ideea care a stat la baza acestei entităţi, anume schimbul cultural şi economic între cele două state", se arată într-un comunicat al CMR. Aceasta are ca scop "apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români de origine moldovenească" şi "promovarea elementelor culturale moldoveneşti". "Prima acţiune a CMR a avut drept scop identificarea responsabililor din domeniul cultural şi economic din Republica Moldova care pot sprijini schimburile culturale şi economice dintre cele două ţări. În acest sens, o delegaţie condusă de preşedintele organizaţiei, dr.ing. Claudiu Alexa, s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei parlamentare pentru Cultură şi Minorităţi, deputatul Victor Stepaniuc, şi au stabilit un proiect privind organizarea de simpozioane pe teme de cultură şi istorie, mai precis de lămurire a unor aspecte comune ale istoriei Moldovei", precizează Comunitatea Moldovenilor din România.

"Dacă anumite grupuri de interese se folosesc de CMR ca instrument politic care să afecteze relaţiile dintre cele două state, suntem obligaţi să luăm decizia, împreună cu toţi membrii fondatori, să declanşăm autodizolvarea CMR", se mai arată în comunicatul organizaţiei.

Geoană îl acuză pe Băsescu

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, liderul PSD Mircea Geoană, a apreciat, ieri, că recentele declaraţii ale lui Voronin reprezintă rezultatul modului neprofesionist şi periculos în care Traian Băsescu a gestionat relaţiile cu Chişinăul. "De la vizitele relativ prieteneşti şi băutul de vin împreună între cei doi preşedinţi, am ajuns la situaţia în care preşedintele Republicii Moldova lansează o campanie extrem de ostilă la adresa României. Este rezultatul modului extrem de puţin profesionist şi de periculos în care Traian Băsescu a gestionat relaţia cu Republica Moldova", a opinat Mircea Geoană. (D.S.) // Azi.RO

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.