De ce nu putem să ne îmbolnăvim cu toții de Omicron și să uităm de pandemie

Fiecare a treia persoană pe care o cunosc are sau a avut covid chiar acum. Din fericire, majoritatea sunt vaccinate și protejate împotriva spitalizării, așa că izolarea e suficientă. 

Deși apariția Omicron a pornit un nou val de neliniști, știm deja sigur că noua variantă și chiar subvariantele ei sunt mai contagioase, dar mai puțin severe. În pofida cazurilor de Covid care cresc exponențial, țările se pregătesc deja de relaxarea măsurilor sau cel puțin de schimbarea tacticilor curente în lupta anti-Covid. Ar putea Omicron însemna sfârșitul pandemiei?

Autoritățile catalane, din Spania, au anunțat în plin vârf al valului al șaselea pandemic (cu peste 40 de mii de cazuri într-o singură zi la 7,5 milioane de locuitori ai zonei) că iau în calcul posibilitatea să nu mai numere toate cazurile de Covid începând din luna aprilie 2022. Și Marea Britanie se pregătește pentru relaxarea măsurilor și revenirea la planul A – conviețuirea cu boala. În tot mai multe țări se discută despre un viitor apropiat în care Covid-19 va fi tratat ca un virus endemic, adică local. Desigur, acestea sunt condiționate de câteva elemente. 

Mai puține cazuri

Chiar dacă spitalizările sunt mult mai rare în cazul Omicron (4 spitalizări la 1000 de cazuri la alte tipuri de Covid și 0,6 spitalizări la 1000 de cazuri acum), e nevoie ca numărul general de îmbolnăviri să fie în descreștere. Autoritățile mai declară că între 8 și 10% dintre persoanele care sunt spitalizate cu Covid au ajuns pe mâna medicilor din alte motive primare, cum ar fi accidentele rutiere sau atacurile de cord. 

Continuarea procesului de vaccinare

Deși nu au reușit să oprească infectarea și răspândirea virusului, vaccinurile s-au dovedit foarte eficiente în scăderea numărului de spitalizări și cazuri letale. Organizația Mondială a Sănătății estima la sfârșitul anului 2021 că doar în Europa au fost salvate peste jumătate de milion de vieți datorită vaccinării. 

Putem să ne îmbolnăvim cu toții odată?

Răspunsul scurt: nu. În primul rând, pentru trebuie să protejăm persoanele care au comorbidități și cele pentru care vaccinul este contraindicat. Apoi, dacă numărul infecțiilor scapă de sub control, e foarte posibil ca sistemele medicale să colapseze.   

De asemenea, dacă-l lăsăm „la liber”, există șanse mult mai mari ca virusul să muteze într-o variantă nouă, posibil mai severă, și e un risc pe care nu ni-l putem asuma.

Tot aici e nevoie să luăm în considerație și efectele Covidului pe termen lung sau ceea ce medicii numesc long covid. Din păcate încă nu există suficiente date ca să știm ce efecte poate avea îmbolnăvirea pe termen lung. Deși se întâmplă destul de rar, simptomele cum ar fi oboseala, probleme de respirație sau disfuncțiile cognitive pot dura timp de luni de zile și încă nu cunoaștem care este impactul lor asupra sănătății. 

O viață ca cea dinainte de pandemie e foarte departe de realitate, dar avem în față o șansă aproape la fel de bună: mai puține cazuri, mai puține spitalizări și mai puține vieți pierdute, o conviețuire fragilă, dar posibilă cu virusul.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.