Dacă nu vor obține statut special, bulgarii vor în Găgăuzia

Localitățile din sudul Republicii Moldova populate preponderent de etnici bulgari vor intra în componența autonomiei găgăuze, dacă Parlamentul va refuza să le acorde un statut special, similar celui al UTA Gagauz-Yeri, susține primarul de la Taraclia, Serghei Filippov, citat de Gagauzinfo.md.

Declarația sa vine la doar câteva zile după ce un „comitet organizatoric” a anunțat că va convoca sâmbătă, la Taraclia, a adunare republicană a bulgarilor, pentru a cere Chișinăului adoptarea unei legi privind statutul special al raionului.

Filippov invocă Strategia Națională pentru Descentralizare, adoptată de Parlament acum doi ani, conform căreia raioanele cu o populație mai mică de 50 de mii de oameni ar urma să fie optimizate. El spune că:

[blockquote style=”1″]În Taraclia locuiesc 44 de mii. Există riscul că se va repeta situația din 1998, când am fost uniți cu Cahulul. Problema este că în prezent în Taraclia bulgarii reprezintă 72% din populație, iar în Cahul noi vom rămâne doar 6%. [/blockquote]

Chiar dacă administrația centrală de la Chișinău nu a discutat o posibilă desființare a raionului Taraclia, Filippov susține că o asemenea situație este previzibilă și pretinde că locuitorii raionului trebuiau consultați, conform prevederilor Convenției europene pentru protecția minorităților naționale. În cazul în care Parlamentul va le vor ignora revendicările, spune el, bulgarii vor cere „restaurarea adevărului istoric”, prin unirea cu găgăuzii, alături de care au locuit 10 secole în Balcani, iar mai apoi colonizați de regimul țarist în sudul Basarabiei.

Argumentele sale se reduc în final la prezumtiva unire cu România și dreptul pe care bulgarii l-ar avea de a ieși într-un asemenea caz, alături de găgăuzi, din componența Republicii Moldova.

În legătură cu revendicările autorităților locale din Taraclia, liderul PLDM, Vlad Filat, declara ieri într-o emisiune televizată că majoritatea primăriilor din raion sunt conduse de reprezentanții PCRM, lăsând să se înțeleagă că anume comuniștii ar încerca să destabilizeze situația din sudul Republicii Moldova.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.