Curtea Supremă de Justiție a decis: Nu vom avea referendum constituţional

Curtea Supremă de Justiţie a admis astăzi recursul Comisiei Electorale Centrale şi a casat decizia Curţii de Apel, respingând iniţiativa de organizare a referendumului republican pentru modificarea Constituţiei. Decizia este una definitivă, ceea ce înseamnă că referentumul nu va avea loc.

Decizia a fost luată de către CSJ în cadrul unei şedinţe închinse, în lipsa părților, şi survine după ce anterior Comisia Electorală Centrală a fost obligată printr-o decizie a Curții de Apel să adopte o hotărâre cu privire la inițierea referendumului privind modificarea Constituției în favoarea căruia s-au colectat peste 400 de mii de semnături.

Reamintim că pe 30 martie, Comisia Electorală Centrală a respins inițiativa Platfrmei DA de desfășurare a unui referendum privind modificarea Constituției la capitolele alegerea și demiterea președintelui, reducerea numărului de deputați și lipsirea acestora de imunitate.

Deşi membrii CEC au validat cele peste 400 de mii de semnături prezentate de către grupul de inițiativă, aceştia au invocat faptul că nu s-au respectat toate cerințele constituționale.

Atunci președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan a declarat că nu s-a respectat prevederea precum că „cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.

Potrivit lui, doar în Chișinău, Bălți și Orhei, adică doar trei unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, au fost înregistrate cifra de 20 mii de semnături.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.