Curtea Constituțională răspunde Guvernului: Imunitatea deputaților poate fi limitată, însă prin prevederi clare

Imunitatea deputatului poate fi limitată, însă prin prevederi clare, a transmis astăzi Curtea Constituțională a Moldovei într-un răspuns la o propunere de modificare a Constituției venită din partea Guvernului.

Aceasta după ce Guvernul i-a solicitat, pe 1 martie curent, Înaltei Curți să se expună asupra propunerii de revizuire a articolului 70 alin. (3) din Constituția Republicii Moldova.

Propunerea de revizuire a Constituţiei era expusă în următoarea redacţie:

„(3) Deputatul nu poate fi supus percheziției corporale sau la domiciliu și/sau reședință, nu poate fi reținut sau arestat fără încuviințarea Parlamentului, cu excepția existenței unei hotărâri irevocabile de condamnare sau a cazurilor de infracțiune flagrantă.”

Astfel, proiectul de lege înaintat viza posibilitatea revizuirii Constituţiei în sensul limitării imunității deputatului.
În concluziile sale, Curtea Constituţională a arătat că anterior a avizat pozitiv proiectele de legi constituționale înaintate, care prevedeau inclusiv excluderea imunităţii parlamentare. Astfel, de principiu, imunitatea parlamentară poate fi limitată.

În același timp, în prezenta speţă, Curtea a reţinut că modificarea propusă creează confuzii privind incidenţa imunităţii deputatului în cazul existenței unei hotărâri irevocabile de condamnare, de natură să genereze incertitudini şi dificultăţi de interpretare şi aplicare.

Din aceste motive, Curtea a constatat că propunerea legislativă de modificare a Constituției încalcă limitele revizuirii prevăzute de articolul 142 din Constituţie, întrucât generează confuzii privind corelaţia între imunitatea deputatului și existența unei hotărâri irevocabile de condamnare.

Pentru motivele arătate, Curtea a statuat că, în redacţia propusă, proiectul de revizuire a Constituţiei nu poate fi prezentat Parlamentului pentru adoptare.

Totuşi, Înalta Curte a precizat că acest fapt nu împiedică depunerea ulterioară a proiectului, după înlăturarea deficienţelor semnalate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.