Cum votează morţii în R. Moldova

Doctorandul în economie Veaceslav Ouş, aflat în Japonia de patru ani, a aflat cu stupoare că şi el, şi tatăl său decedat, au participat la recentele alegeri din 5 aprilie.

“Eu pot demonstra cu paşaportul că pe 5 aprilie mă aflam în Japonia. Or, R. Moldova nu are ambasadă sau consulat în această ţară. Cel mai apropiat loc în care aş fi putut vota era în China”, a arătat doctorandul în economie Veaceslav Ouş (foto) pentru Cotidianul.ro.

Cu toate acestea, mare i-a fost mirarea când mama lui s-a dus la secţia de votare şi l-a văzut semnat pe o listă care demonstra că şi-ar fi exprimat opţiunea electorală în RM; “nu trebuie să mai spun cu cine votasem”, arată Ous, un suporter neintenţionat al lui Voronin. Mai mult, în acelaşi document, un alt votant “înregistrat” era Nikon Ouş, tatăl lui Veaceslav; numai că acesta decedase cu peste o lună în urmă.

“M-a deranjat că atunci când mama mea a protestat, explicându-le că e mort şi nu poate vota, cei de la secţia de votare au bruscat-o. În legătură cu semnătura mea, i-au spus că e o greşeală, probabil a semnat cineva unde nu trebuia; a tăiat cu propria ei mână numele tatălui meu de pe listă, ceea ce i-a indignat. Pe deasupra, i-au spus să-şi vadă de treaba ei, că nu ştie ea cum se desfăşoară procesul electoral”, povesteşte Ouţ, precizând că R. Moldova posedă un sistem performant computerizat de evidenţă a populaţiei şi că includerea persoanelor plecate din ţară şi a celor decedate pe listele electorale nu pare a fi o simplă greşeală.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.