Cum să devii milionar? 5 cărți care te ajută, recomandate de Vlad Caluș

Vlad Caluș este un tânăr neastâmpărat – frumos neastâmpărat – aș zice eu. În loc să meargă la balul de absolvire după clasa a 12-a, el a plecat pentru o săptămână la un amic în Paris. „Nu regret această experiență și, zic eu, a fost o alegere și investiție mai bună decât acea petrecere de la sfârșitul liceului”, râde el. 

S-a înscris la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative. Era plin de entuziasm și convins că acolo are să învețe foarte multe lucruri utile. „Dar chiar în prima săptămână, profesoara a venit, a deschis caietul ei și a început să ne dicteze conspectul. «Trei ani – așa vor fi?!», mi-am întrebat colegul de alături, iar acesta a confirmat plictisit”, își amintește Vlad. Atunci a zis că nu poate doar sta la universitate. 

În acea perioadă se organiza un start-up week în Moldova, la care ajunge și tânărul de 19 ani. Acolo face cunoștință cu viitorii colegi, cu care are să deschidă o companie ce va fi apreciată de peste 5000 de companii din întreaga lume. Planable este o platformă de organizare a conținutului pentru social media la care, în prezent, lucrează 22 de persoane din Moldova, dar și din România. 

La 22 de ani, Vlad este inclus în topul Forbes 30 Under 30 (n. red.: top 30 de persoane cu vârsta de până la 30 de ani). Iar pentru că zilnic investește resurse și timp pentru educația sa financiară și dezvoltare personală, l-am provocat să ne facă un top cu cinci cărți care să ne învețe cum să devenim milionari. „Lucrul cel mai important este să înțelegem că nu trebuie să ne concentrăm pe ideea de a fi milionar, ci cum să adunăm mai întâi 1000 de euro, apoi 100.000. Iar dacă am reușit această performanță, înseamnă că putem ajunge și milionari”, spune Vlad înainte să ne povestească despre cărțile care l-au marcat cel mai mult. 

„Tată bogat, tată sărac” de Robert T. Kiyosaki

Această carte e un început super bun pentru a învăța niște concepte pe care o să le poți aplica și înțelege abia după câteva luni sau chiar ani. Însă, este important să înveți lecția cu care vine acest volum: că trebuie să avem cât mai puține credite și cheltuieli de consum și cât mai multe active – să investești în acțiuni, să cumperi imobiliare care se apreciază în valoare sau pe care să le dai în chirie, ca să obții un venit suplimentar. 

Tu nu o să devii educat financiar și nici bogat doar după o carte, dar „Tată bogat, tată sărac” te pune pe gânduri și te face să vrei să cauți mai multă informație. 

Subiectul banilor este întotdeauna un subiect tabu, dar și un subiect despre care noi nu ne putem opri din vorbit. Această carte m-a motivat să citesc cât mai mult.

„Cel mai bogat om din Babilon” de George S. Clason

Ador această carte – este una dintre cele mai bune și frumoase cărți de dezvoltare personală și de educație financiară. Scrisă în 1926 în baza principiilor din Babilon, cartea descrie evenimente petrecute cu peste 4 mii de ani în urmă. E un soi de biografie cu personaje fictive. De ce este valabilă și acum? Principiul bogăției este valabil mereu. 

Autorul povestește că nu poți deveni bogat doar cu salariul tău lunar, pentru că regula spune: dacă câștigi mai mult, atunci și cheltui mai mult. Cu toate acestea, Clason ne spune că unul din principiile de bază de îmbogățire este să te plătești pe tine însuți și să-ți pui deoparte 10% din venit, abia apoi să cheltui pentru ce ai nevoie. De asemenea, este bine să încerci să nu cheltui restul 90%, ca să mai poți pune încă ceva deoparte. Astfel, cu fiecare lună, se adună mai mulți bani, pe care poți să-i investești. 

De asemenea, se explică importanța de a-ți păstra banii într-un loc sigur, dar să nu-i dai altui om la păstrare, că s-ar putea să nu-i mai vezi. Totodată, locuința în care trăiești trebuie să-ți aparțină, adică să fie o investiție personală. El mai vorbește că trebuie să-ți asiguri veniturile tale din viitor – în zilele noastre, asta ar însemna să-ți faci asigurare de viață. 

Prin acest volum înțelegem că ceea ce ni se întâmplă acum a fost și este valabil mereu, doar că instrumentele sunt un pic diferite. Dacă „Tată bogat, tată sărac” te pune să te gândești, a doua îți spune ce să faci.

Ideal ar fi să citești această carte la 16 și 25 de ani. 

„De neclintit” de Tony Robbins

Cartea aceasta este extrem de puternică. Ea te încarcă cu o așa energie, încât simți că vrei să răstorni munții. Cel puțin așa am simțit eu. După ce am citit-o, am înțeles de ce atâta lume se duce la cursurile organizate de acest om. El povestește despre două principii super importante – ce înseamnă independența financiară și cum să ajungi la această independență. 

În ziua de astăzi, tu ai acces la finanțe, la instrumentele financiare la care are acces și Bill Gates, și tu, și eu, care m-am născut în Chișinău, la Ciocana. El povestește despre fondul de index, adică despre avantajele de a investi nu într-o companie separat, ci într-un grup de companii. Și, în cazul în care una falimentează, tu nu ai să simți acest impact negativ atât de mult. Iar asta te ajută ca să fii în câștig, fără să trebuiască să lucrezi pentru asta. 

„The 4-Hour Workweek” de Tim Ferriss

Tim Ferriss are unul dintre cele mai populare podcasturi din lumea podcasturilor – Tim Ferriss Show. În cartea sa, Ferriss spune că cel mai bine ar fi să lucrezi la un loc de muncă câte 4 ore pe săptămână, în loc de 40. Cum poți să faci asta? Autorul vine cu o serie de pași și recomandări care să te ajute. 

Totodată, el spune că trebuie să ai posibilitatea să-ți organizezi singur timpul, ca să fii mai eficient. Poate astfel reușești să lucrezi chiar mai puține ore pe zi. De asemenea, autorul recomandă ca cel puțin o zi din săptămână să lucrezi de acasă. Ce faci în ziua aceea? Poți să urci în mașină și să lucrezi din munți, în sânul naturii, să fii cu cei dragi, dar asta nu înseamnă că tu nu lucrezi. Tu continui să lucrezi aceeași cantitate de ore, dar o faci în regimul tău, pentru că pe tine nimeni nu te obligă să vii la 8 și să pleci la 17:00. 

„Atomic Habits” de James Clear

Această carte am dăruit-o prietenilor. Mi se pare una dintre cele mai influente pentru mine și pentru viața mea personală. Nu pentru că James Clear este un geniu în setarea obiectivelor personale, ci pentru că scrie într-un mod atât de frumos și atât de inteligent. Cartea poate să-ți reseteze felul în care gândești și să te ajute să-ți stabilești anumite scopuri. Aceasta poate fi citită la 9, 16, 25 și 50 de ani, pentru că de fiecare dată are să te învețe lucruri noi. 

Mesajul principal al acestui volum este să nu-ți setezi obiectivul că vrei să slăbești cu 20 kg, de exemplu, ci să începi să faci sport, să ai un regim alimentar sănătos care, într-un mod firesc, îți va aduce rezultatul dorit. Trebuie doar să-ți creezi un sistem prielnic pentru asta. Tot el vorbește cum să mănânci mai puțin zahăr – să cumperi mai puțin zahăr sau să nu-l ai deloc acasă. 

Autorul povestește despre faptul că schimbările mici aduc rezultate remarcabile. Nimic nu se construiește într-o zi. 

Acest material face parte din rubrica noastră „O carte pe săptămână” prin care ne propunem să-ți facem poftă de cărți. Toate aceste volume le găsești în Librăria Cărturești din Chișinău. Lectură plăcută!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.