Cum facem muzeele noastre mai atractive și interactive? 7 surse de inspirație

În 2021 Republica Moldova avea 131 de muzee. Pe parcursul anului, acestea au fost vizitate de 541.168 de persoane. Asta înseamnă o medie de circa 15 vizitatori zilnici per muzeu. 

Totuși, anul trecut, Muzeul Național de Artă din Chișinău a reușit să atragă timp de câteva săptămâni peste 1000 de vizitatori zilnic. Asta datorită expoziției de artă contemporană „Through touch”, cu fotografii, proiecții și instalații video. „Pentru a stârni interesul vizitatorilor, aproape lunar sunt schimbate expozițiile și organizate evenimente culturale. Repertoriul expozițiilor trebuie să fie cât mai dinamic și extins”, spune Tudor Zbârnea, directorul muzeului. 

Același lucru încearcă să-l facă și Muzeul Național de Istorie din Chișinău, organizând ateliere pentru cei mici. „Copiii prelucrează lutul, fac făină la o piatră de râșniță istorică, încearcă să aprindă lumina cu silex prin lovitură de piatră, țes la un război vertical. Avem și scriere caligrafică”, enumeră Livia Sârbu, directoarea adjunctă pentru relația cu publicul. În timp ce Petru Vicol, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală povestește că proiectele educaționale și științifice sunt cele care au menirea să atragă vizitatorii

În ultima perioadă, se fac tot mai multe tentative pentru a face muzeele mai interactive. În acest sens, USAID și Ministerul Culturii au lansat recent inițiativa „Muzeele Viitorului”  prin care se încearcă conectarea specialiștilor din industria creativă cu muzeele și vinăriile Moldovei. Proiectele create pot integra experiențe de realitate virtuală, senzori cu sunete, de mișcare sau de atingere, precum și alte tehnologii disponibile.

Am selectat câteva muzee interactive de peste hotare care ar putea să devină sursă de inspirație pentru muzeele de la noi. Iar dacă ești pasionat de muzee, sigur le vei adăuga pe lista destinațiilor de vis.

Muzeul de Artă și Știință din Singapore

Clădirea muzeului are forma florii de lotus, iar interiorul conține instalații mari și captivante. Expoziția permanentă „Lumea viitorului” te aduce în proiecții mari ale mediilor naturale care răspund la mișcările vizitatorilor, ilustrând efectul oamenilor asupra mediului înconjurător. De asemenea, poți să treci și pe la „Sketch Aquarium”, unde vizitatorii își lasă imaginația să hoinărească liber. Este nevoie să desenezi pe hârtie creaturi marine colorate. Acestea sunt scanate digital, aduse la viață și proiectate în acvariu. 

Nu trebuie ratată nici expoziția Space. Peste 170.000 de lumini LED formează o instalație interstelară care invocă iluzia stelelor care se mișcă în spațiu. Instalația răspunde mișcărilor tale, așa că vei simți că faci universul să pulseze!

Universeum din Suedia

Universeum din Suedia s-a transformat într-un loc unde toată lumea poate învăța despre știință și tehnologie prin joc. Acolo poți explora atât Big Bangul, biodiversitatea, cât și inteligența artificială. În muzeu vei descoperi cele mai mari acvarii din lume pline cu rechini și tot felul de pești, pe care-i vei admira prin tavanul tunelului prin care treci. 

Muzeul te teleportează și într-o pădure unde vei simți căldura tropicală, fiind înconjurat de maimuțe, leneși și fluturi. Iar în timpul plimbării înveți despre rolul tău în conservarea pădurilor tropicale din întreaga lume. 

Cité de l’espace, Franța

Cité de l’espace este un muzeu din Toulouse care ne explică cum are loc un zbor spațial și ce simt cosmonauții care se află în navă. Muzeul se reliefează chiar și la o distanță de câțiva kilometri datorită clădirii în formă de lansator de rachetă, înalt de 53 de metri (cât un bloc cu 16 etaje). Pe teritoriul din jurul muzeului se găsesc replici ale ambarcațiunilor spațiale reale.

Muzeul îți permite să mergi pe Lună, să te pregătești pentru lansarea unei rachete într-o cameră de control model și să testezi cât de rezistent este stomacul tău la turbulențe. Iar dacă nu-ți place să „te rupi” de Pământ, poți trece pe la expozițiile cu mostre de rocă lunară și sistemul solar, precum și să urmărești spectacolele prezentate în planetariu.

Spyscape din New York

Spyscape este muzeul care te ajută să intri în pielea unui adevărat spion și să-ți testezi abilitățile, elasticitatea corpului, dar și spiritul de observație. Acolo îți poți imagina că ești un adevărat James Bond. După o serie de provocări, vei afla ce tip de spion se ascunde în tine. 

Cel mai atractiv în acest muzeul este tunelul „Special Ops Challenge”. Tunelul întunecat este plin de fum, laser și muzică tare. Iar în timp de o oră și jumătate trebuie să îndeplinești o serie de misiuni, fără a fi atins de vreun fascicul laser. Această experiență vine cu o doză sănătoasă de adrenalină și entuziasm, care te va însoți încă mult timp. 

Exploratorium din San Francisco

Exploratorium a fost fondat din convingerea că toată lumea ar trebui să învețe despre fenomenele naturale pentru a înțelege mai bine lumea din jur. Acest muzeu cu peste 600 de exponate interactive te face curios, dar și îți răspunde la o serie de întrebări la care de mult timp nu găseai răspunsuri. 

Acolo poți păși într-o tornadă sau să călătorești prin beznă, folosind doar simțul tactil ca ghid. 

Muzeul Spațial din Hong Kong

Muzeul spațial din Hong Kong este mândria orașului. Cel puțin 70% dintre exponatele sale sunt interactive. Acolo poți explora Universul și să călătorești prin Calea Lactee, trecând prin stele și planete către galaxii îndepărtate. Nu trebuie să ratezi și expoziția „Gravity Surfing”, unde vei sta pe o placă de surfing, sfidând gravitația și admirând obiectele cerești care zboară pe lângă tine. 

Ești așteptat să vizitezi și planetariul cu un tavan proiector care are un diametru de 23 de metri și te aruncă în mulțimea de stele uimitoare.  

Casa Muzicii din Viena

Acest muzeu te teleportează în lumea sunetului. Amplasat în casa în care a locuit Otto Nicolai, fondatorul Filarmonicii din Viena, cu aproximativ 150 de ani în urmă, acest muzeu își propune să încurajeze vizitatorii să savureze lumea muzicii.  

Vizitatorii pot vedea cum iau naștere sunetele și se transformă în muzică. Iar pe lângă poveștile despre marii compozitori precum Mozart, Beethoven, Schubert și Mahler, poți asculta și cum un făt aude în uterul mamei. 

Dar cel mai atractiv loc pentru public este expoziția „Dirijorul virtual”. Iei bagheta dirijorului de pe pupitru, îți privești orchestra de pe ecran și începi să dirijezi. Astfel, vei determina dinamica, ritmul și tempoul în care va cânta orchestra Filarmonicii din Viena. Poți deja să fugi să exersezi 😉

Potrivit statisticilor, în lumea întreagă sunt circa 104 mii de muzee. Cele mai multe muzee sunt în Statele Unite ale Americii (circa 33.082),  Germania (6.741 de muzee) și Japonia (5.738). 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.