Cum ar putea fi folosită Transnistria de către Rusia în contextul conflictului din Ucraina. Opinia experților

În contextul în care regimul separatist de la Tiraspol este susținut intens de către Federația Rusă, Ucraina a demarat o operațiune de întărire a graniței moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. Mai mult de atât, în urmă cu câteva zile deputatul rus Roman Hudeakov a solicitat Ministerului rus de Externe examinarea posibilității de recunoaștere a independenței regiunii transnistrene.

Analistul Oazu Nantoi susține că autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să fie atât de “relaxate”, iar Federația Rusă poate întreprinde orice în stânga Nistrului pentru a zădărnici procesul de integrare europeană a țării noastre, de la “intervenții militare până la operațiuni speciale ale serviciilor secrete rusești”.

“Federația Rusă este singurul stat care sfidează suveranitatea, integritatea teritorială și statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Trupele rusești din stânga Nistrului, care fac parte din districtul sud-vest al Federației Ruse, pot primi comanda și pot interveni, fie să plece spre Odesa, în cazul în care agentura rusească va înscena tulburări în masă și apeluri către Putin să-i ajute, sau să vină la Chișinău, să preia controlul asupra întregului teritoriu al Republicii Moldova, zădărnicind aspirațiile noastre europene, în situația în care timp de 20 de ani nu ne-am ocupat de problema securității naționale”, a spus Nantoi pentru Moldova.ORG.

Ex-ministrul Apărării, Ion Costaș, susține că în stânga Nistrului sunt un număr considerabil de cazaci și gardiști, care își susțin colegii din Odesa. “Din acest motiv Ucraina își va fortifica granițele moldo-ucrainene. Gardiștii din Transnistria pot ajunge în orice moment în Odesa pentru a susține pro-moscoviții”, spune acesta.

De aceeași părere este și expertul politic Anatol Țăranu, care spune că “Federația Rusă încearcă să folosească la maxim Transnistria pentru a ține în șah Republica Moldova”.

“Deja există informații care spun că în Transnistria au apărut reprezentați ai detașamentelor cu destinație specială. Folosesc această bază operațională ca eventual să acționeze împotriva Ucrainei. Există un pericol evident și pentru Republica Moldova, iar provocările din Ucraina afectează grav securitatea Republicii Moldova. Din păcate, avem prea puține posibilități pentru a contracara aceste pericole și unica posibilitate este să atenționăm opinia publică și comunitatea internațională”, a spus Țăranu pentru Moldova.ORG

În altă ordine de idei, vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, a menționat pe contul său de pe rețeaua de socializare Facebook că Rusia nu va uita niciodată că este garantul drepturilor constituționale ale cetățenilor ruși din regiunea transnistreană.

//

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.