Cum a acaparat Oleg Voronin “Moldasig”-ul, partea 2

De I. Sârbu  La 01 octombrie 2008, în oraşul Nicosia, Cipru, de către directorii “Linekers Investment Limited”, Demetra Stavrinou şi Oleg Voronin, care acţionau “în baza Statutului şi Memorandumului”, domnului Zaiaţ Andrei, domiciliat în mun. Bălţi, i-a fost eliberată o procură, conform căreia acesta era împuternicit să procure, să vândă, să gajeze şi să înstrăineze “… cota parte din capitalul statutar al …Moldasig“.

Astfel, prin decizia lui Oleg Voronin, unui tânăr de doar 24 de ani i se delegase dreptul nu doar de a semna contracte în numele “Moldasig”, dar şi dreptul de a înstrăina activele acestei companii!

Potrivit unor surse operative, la 20 octombrie 2008, la doar 19 zile după ce Oleg Voronin îi oferă dreptul lui Andrei Zaiaţ de a înstrăina cota-parte de 80 la sută a “Linekers Investment Limited” în “Moldasig”, adunarea generală a „Moldasig” a decis de a lua un împrumut de 10 milioane de euro pe o perioadă de opt ani, cu o dobândă de 10 % de la un investitor din Ucraina, Serghei Traciuk.

Conform prevederilor contractului, în caz de neachitare la timp urmează a fi transmise în proprietatea creditorului ucrainean cotele-părţi ale asociaţiilor şi bunurilor ce aparţin „Moldasig” cu perfectarea actelor la Camera Înregistrării de Stat. Această decizie a fost luată cu participarea preşedintelui BC „Banca de Economii”, Grigore Gacichevici, ÎS „Calea Ferată a Moldovei”, reprezentată de Valentina Potasevici, ÎS „Poşta Moldovei”, reprezentată de Vitalie Pavlov, şi „Linekers Investments Limited” în persoana aceluiaşi Andrei Zaiaţ.

La această adunare au asistat în calitate de invitaţi reprezentantul creditorului din Ucraina,Vasile Ursu, şi directorul „Moldasig”, Vitalie Bodea.

Ca invitat special a fost directorul şi cofondatorul „Linekers Investments Limited”, Oleg Voronin (!), care urma să se asigure personal că schema de înstrăinare ilegală a “Moldasig” merge pe făgaşul planificat cu câţiva ani în urmă.

În urma adunării, contractul de împrumut prin gaj a fost semnat. Era 25 decembrie 2008, plină zi de Crăciun şi zi de muncă pentru echipa lui Oleg Voronin.

Procesul de transmitere-primire a împrumutului între Vasile Ursu şi Andrei Zaiaţ a avut loc în prezenţa directorului „Linekers Investments Limited”, Oleg Voronin.

Astfel, o companie cu active de circa 50 mil. dolari SUA împrumutase de la un simplu cetăţean 10 mil. de euro, cu scopul de a-şi ridica… un sediu central!

Ca garant al acestui împrumut se prezentase fiul lui Vladimir Voronin, care este unul dintre puţinii care ştia dacă a fost acest împrumut doar pe hârtie sau nu, şi care fusese împuternicit ca împrumutul de 10 mil. de euro să fie primit în prezenţa sa personală şi sub răspundere personală. De altfel, cele 10 mil. de euro, “încăpute” în mâinile lui Zaiaţ, prin realizarea aceluiaşi proces de reasigurare, au fost restituiţi înapoi lui Oleg Voronin.

Astfel, prin documentul semnat la 25 decembrie 2008, a fost pusă ultima cărămidă în platforma înstrăinării finale a “Moldasig”.

Afacere “a la Voronin”: cum să vinzi 80% din 50.000.000 USD contra sumei de 5 milioane USD.

După cum am specificat anterior, în Nicosia, Cipru, Oleg Voronin şi Demetra Stavrinoiu, directorii “Linekers Investments Limited”, i-au eliberat procura generală de reprezentare lui Zaiaţ Andrei. În mod similar, la 15.10.2008, ÎS “Calea Ferată din Moldova” şi “Moldasig” SRL au eliberat aceluiaşi Zaiaţ Andrei procuri ce confereau drepturi depline în ce priveşte gestionarea patrimoniului “Moldasig” SRL, fără a se limita doar la contractarea împrumutului, după cum a dispus Adunarea generală.

O altă pistă pentru Procuratura Generală în elucidarea acestei escrocherii de proporţii, pusă în joc de Oleg Voronin, este şi faptul că la ÎS “Poşta Moldovei” nu este în original procesul Nr. 15 al Consiliului de Administrare, prin care s-a încuviinţat adoptarea deciziilor indicate mai sus! Să fi fost falsificat acest document? O altă întrebare la care urmează să dea răspuns organele competente.

Pe parcurs, ca schema de preluare a companiei să fie dusă la bun sfârşit, „Moldasig” SRL, după cum era de aşteptat, nu şi-a onorat obligaţiile contractuale şi, ca urmare, Serghei Traciuk a înaintat o acţiune în instanţa de judecată la Judecătoria Râşcani, solicitând încasarea datoriei de 12 105 000 de euro, care, pe lângă împrumut, însumează dobânda şi penalităţile. Instanţa de judecată, în persoana judecătorului Andrei Istrati, a emis o hotărâre prin care în contul datoriei se transmite cota de participare în mărime de 100% a companiei „Moldasig” lui Traciuk Serghei.

Astfel, a fost pus şi ultimul punct în privatizarea “Moldasig” de către Voronin. Ulterior, cu toate că cota sa era gajată, “Linekers Investments“ a vândut companiei “Rossgostrah”, Federaţia Rusă, cota sa în mărime de 80 la sută din “Moldasig” contra sumei de 60 de milioane de lei. Ca de obicei în cazurile în care era implicată camarila familiei Voronin, bunul statului a fost înstrăinat cu mult sub preţul pieţei: 80 la sută dintr-o afacere de 50 mil. dolari SUA, a fost vândută contra sumei de circa 5 mil. dolari SUA.

O “afacere” pe care nu ar fi putut-o iniţia nici un afacerist normal – să vinzi un bun la un preţ de zece ori mai mic decât preţul de piaţă este un indiciu foarte clar că ceva nu este în regulă. Să fi primit Voronin de la “Rossgostrah” o “primă financiară” pentru suportul în preluarea afacerii “Moldasig”?

Vom primi oare vreodată răspuns la toate întrebările legate de “dosarul “Moldasig””?.

În loc de post-scriptum:
Dacă este o simplă coincidenţă sau nu, urmează să ia decizia organele de anchetă, dar Vitalie Bodea, director «Moldasig», era la acel moment şi membru al Consiliului Băncii «Fincombank». Încă o legătură, deşi indirectă, dintre Oleg Voronin şi “Moldasig”.

Vă amintim că şi această bancă beneficiase de fluxuri financiare din haznaua statului. Din 2002, în conturile acestei bănci, protejată de către precedenta guvernare, erau transferate conturile unor mari instituţii de stat, cum ar fi «Calea Ferată», MAI, Ministerul Finanţelor, Ministerul Apărării.

Angajaţilor MAI şi ai altor ministere le-au fost deschise carduri bancare la «Fincombank», iar mulţi şefi de întreprinderi au fost «informaţi» că trecerea conturilor la această bancă ar fi o obligaţie. De altfel, şi Vitalie Iurcu, ex-directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE), deţinea concomitent poziţia de membru al Consiliului de administrare al băncii familiei prezidenţiale.

Astfel, acum câţiva ani, şi el a dispus transferul conturilor ANRE la «Fincombank».

Coincidenţă sau nu, dar prea multe legături evidente există între Oleg Voronin şi “Moldasig”, lucru ce nu poate să nu pună în gardă organele abilitate, reieşind din multiplele dubii ce există asupra legalităţii înstrăinării “Moldasig”.

Care vor fi paşii întreprinşi de către Procuratura Generală, pe care o rugăm să se autosesizeze asupra conexiunii “Voronin – “Moldasig” şi asupra legalităţii comercializării companiei de asigurări ce astăzi aparţine Federaţiei Ruse, urmează să vedem.

De una suntem siguri, dacă legislaţia autohtonă nu permite tragerea la răspundere penală a lui Oleg Voronin în scandalul cu cardurile sale bancare, care cade evident sub incidenţa articolului “spălare de bani”, în dosarul “Moldasig” Voronin a lăsat destule urme, care să permită justiţiei moldoveneşti să-şi spună, în sfârşit, cuvântul.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.