CUC indeamna populatia sa predea benevol armamentul

Membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) au aprobat documentul adresarii catre populatia de pe ambele maluri ale Nistrului, care locuieste in zona de securitate, privind predarea benevola a armamentului si munitiilor pastrate ilegal din timpul conflictului armat. Adresarea a fost votata unanim de membrii CUC in cadrul sedintei din 29 mai 2008.

Acest document a fost semnat, dupa un an si jumatate de negocieri si are drept scop reducerea posibilelor consecinte grave, ce pot surveni in rezultatul circulatiei necontrolate de armament in zona de securitate. In acest context, membrii CUC asigura populatia din zona de securitate ca in urma predarii benevole a armamentului pastrat in mod ilegal, acestia vor fi scutiti de raspundere penala, administrativa sau orice altfel de raspundere.

Potrivit copresedintelui CUC din partea R.Moldova, Ion Solonenco, acest act pozitiv constituie un pas inainte pentru intarirea credibilitatii intre parti.Elaborarea mecanismului de predare benevola a armamentului de catre populatie urmeaza a fi examinat la urmatoarea sedinta a CUC.

Totodata, delegatia R. Moldova a propus efectuarea unui control de catre membrii CUC a unitatilor pacificatoare si observatorilor militari care se gasesc in zona de securitate. Potrivit lui Solonenco, propunerea data are drept scop evitarea pe viitor a “invinuirilor precum ca in zona de securitate se gasesc militari sau unitati militare pacificatoare ce nu sunt prevazute de documentele sau hotararile CUC”.

De mentionat ca sedinta CUC a coincis cu Ziua Pacificatorilor ONU, marcata la 29 mai curent, la Varnita, locul dislocarii fortelor moldovenesti de mentinere a pacii.

La ceremonia dedicata Zilei Pacificatorului ONU, au participat atasatul militar si observatorii din partea Ucrainei, precum si reprezentantii misiunii OSCE in R. Moldova. Desi au fost invitate, delegatiile transnistreana si cea a Federatiei Ruse in cadrul CUC, au refuzat participarea la evenimentul organizat la Varnita.// REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.