Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!

PE SCURT

Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din Transnistria”. Acum a trecut la proză și scrie povestiri, la fel despre Transnistria. Cine este Vitalie, de ce scrie atât de mult despre Transnistria și cum îi vine inspirația, citiți mai jos.

PE LUNG

Vitalie Colț este originar din satul Mălăiești, Grigoriopol, un sat moldovenesc pe partea stângă a Nistrului. Are 2 km până la frontiera cu Ucraina și 4 km până la Nistru. „Mai departe ce faci cu pașaportul transnistrean?”, s-a întrebat Vitalie și a părăsit satul după doi ani de la absolvirea Colegiului de Medicină din Bender. Ar fi putut rămâne acolo: lucra pe ambulanță, cânta pe la nunți, Tiraspolul era aproape. Totuși, a plecat, pentru că simțea că între Nistru și și Ucraina ar putea să degradeze.

L-am întâlnit în centrul Capitalei, de hram, după ce băuse vreo jumătate de litru de vin roșu din poamă Moldova. Și-a luat un milkshake cu vanilie, fără să-i fie teamă că-n burtă i-ar putea „bolborosi”. Îi place prea mult milkshake-ul că să renunțe la el.

În glumă, se autodefinește „scriitoro-poet”, întrucât recent a început să scrie proză. Acum lucrează la o carte de povestiri despre soldații din Transnistria, moldoveni, ruși și transnistreni. Va povesti despre cum a ajuns în armata nr. 14 și cum blindatele ieșeau din unitate în 1992. „Ce se întâmplă acum în Ucraina este un copy-paste al războiului cu Transnistria. Și atunci, și acum este un conflict cu Rusia”. Colț zice că în carte va fi puțin sânge și puține împușcături. „Eu nu scriu cine este rău și cine este bun, eu scriu despre oameni, despre lucrurile care se întâmplau atunci, despre caracterele oamenilor care au nimerit în acele circumstanțe”.

„Din 1992 până în 2019 la tv, la radio, în ziarele din Transnistria se vorbește doar despre: independență, imperialismul de la Chișinău și că Moldova a năvălit asupra noastră.”

Cartea nu va fi despre războiul dintre Moldova și Transnistria, ci despre oameni. Nu a identificat un titlu, dar a primit o idee de la redactorul cărții: „pe frontul de Est, nimic nou”. Eu am zis: „este perfect!” Dar m-am uitat în Internet și acolo sunt multe titluri de acestea. Chiar prietenii mei din România, formația „Travka”, au o piesă „Nimic nou pe frontul de Est”. Colț ar vrea să lase titlul propus de redactor, dar se va sfătui și cu oamenii din jurul lui și dacă vor zice că nu este relevant, îl va schimba.

Despre Transnistria, Vitalie mai are o carte de poezii „Pacea din Transnistria”. Le spune oamenilor că podurile de iarbă vor uni Transnistria-Moldova-România. Vorbește agitat despre acest subiect și zice că se enervează când are de trecut două puncte vamale atunci când se duce la prietenii din România. A devenit român, din principiu, pentru a respecta adevărul istoric. Mai mult, ar putea renunța cu ușurință la cetățenia moldovenească.

Despre inspirație

Inspirația artistului vine la cerere. „Dacă nu-i trebuie nimănui asta, eu nu voi cânta, nu voi scrie. Eu foarte ușor aș viziona filme, aș citi cărți sau m-aș juca la computer. Dar dacă cineva cere și eu promit, voi face neapărat”, spune Vitalie și adaugă: „altfel cred că deveneam gras și lucram în birou”, se amuză acesta.

Chiar în noaptea înainte de hramul Chișinăului, Vitalie a fost inspirat să scrie pentru cartea lui până la ora 4:34 dimineața. Obișnuiește să-și noteze în carnet ora la care termină lucrul. De fapt, noua pasiune l-a înghițit și nu prea câștigă bani. Își amintește că era la fel când începuse să fie muzician, la Chișinău. Paralel, a lucrat 5-7 ani în calitate de kinetoterapeut și maseur, după ce lăsase universitatea de medicină. De atunci are pacienți fideli care și azi le prestează servicii de masaj, aceasta fiind sursa de venit a artistului. „Când eram muzician, mai supraviețuiam… nu rău”, se amuză chitaristul Vitalie Colț.

Enlarge

jurnal
Carnetul în care Vitalie Colț își scrie poeziile și povestirile

Despre Chișinău

Atunci când a părăsit satul Mălăiești, a găsit Chișinăul foarte apropiat lui. Cel mai bine îi redă sentimentele legate de oraș piesa „Oameni și locuri dragi” a FurioSnails.

Oameni și locuri dragi
și tu care îmi placi –
sunt toate aici
la doi pași.

Oameni și locuri dragi
care spun: „Ce mai faci?”
„Bine și sunt în oraș”.

„Oricum, eu aș pleca, nu știu pentru cât timp. Mă tem să nu mă regăsesc în alt loc. Dar trebuie să plec, pentru că nu pot merge mai departe aici ca artist”, povestește bărbatul. Nu este trist deloc când vorbește despre asta. Crede că nu poate pleca deocamdată, întrucât „țara îl iubește atât de mult , încât nu-l lasă să plece”. Și Vitalie la rândul lui iubește Moldova și oamenii ei, motiv pentru care a decis să cânte la Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”.

„Chișinăul ar fi fost trist dacă nu erau astfel de evenimente. Acolo poate veni oricine este liber, cine are curaj și tot acolo poți întâlni oameni frumoși”, a menționat artistul, adăugând că pe lângă cântece, va avea cărțile cu poezie scrise de el.

În afară de Vitalie Colț, la Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!” vor cânta și Cibo, Chris Sly, Laura Bodorin, Katea Libercat,  Serghei Voloc,. Evenimentul va avea loc duminică, 20 octombrie, la Muzeul de Etnografie din Chișinău.

*Material realizat în colaborare cu echipa Yardsale.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.