Crimele “gulerelor albe” ale Moldovei: context național și evoluții juridice recente

Termenul de crime ale infractorilor cu “gulere albe” a fost pentru prima dată folosit de sociologul Edwin Sutherland. Acesta denotă întreaga gamă de crime comise de oameni care se bucură de o poziției socială înaltă. Termenul a fost ulterior importat în terminologia leagală.

Nu există o singură opinie cu privire la tipologia crimelor care întrunesc definiția de “guler alb”. În pofida diversității infracțiunilor care ar putea intra în această categorie, câteva trăsături comune par să iasă în evidență. În primul rând, crimele sunt comise de persoane cu o poziție socială înaltă (funcționari publici, factori de decizie, președinți și manageri de companii și alți oficiali de rang înalt). În al doilea rând, crimele sunt comise în procesul efectuării responsabilităților legate de locul de muncă și în detrimentul companiei angajatoare. În al treilea rând, motivul comiterii crimelor este urmărirea câștigurilor materiale.

În Republica Moldova, fenomenul “gulerelor albe” este caracterizat de un grad înalt de invizibilitate. Există două motive pentru asta: crimele “gulerelor albe” sunt comise prin scheme complicate, pe perioade lungi de timp; criminalii cu “gulere albe”, datorită poziției sociale înalte și rețelei de contacte, au capacitatea să inspire încredere și credibilitate prin comportamentul lor.

Criminaliteatea “gulerelor albe” este legată strâns de infracțiunile asociate cu corupția. Aceasta este des asociată și ia forma crimelor economice.

Având în vedere natura distinctă a criminalității “gulerelor albe”, legislația prevede penalități clare. Pe lângă amenzi și închisoare, în cazurile în care infracțiunile întrunesc criteriile crimelor “gulerelor albe”, sentințele includ deprivarea infractorului de a ocupa anumite funcții sau întreprinde anumite activități. Aceste pedepse au scopul de a elimina inculpatul din poziția sa, prin care a fost săvârșită crima. Mărimea maximă a amenzilor aplicabile ajunge la 200.000 lei în cazurile crimelor “gulerelor albe”, față de 20.000 lei pentru alte tipuri de infracțiuni. Același principiu se aplică și în cazurile în care inculpatul este lipsit de a ocupa anumite poziții. În aceste cazuri, penalitatea pentru crimele “gulerelor albe” sunt mai severe decât pentru alți criminali. Severitatea pedepsei ajunge până la 15 ani, comparativ cu inderdicția generală de 5 ani pentru alți infractori.

În comparație cu confiscările speciale, confiscările extinse sunt destinate în special pentru persoanele care intră în categoria de criminali cu “gulere albe”. Aceasta reprezintă confiscarea anumitor bunuri dacă valoarea acestora depășește valoarea bunurilor căpătate în mod legal de infractor. Astfel de decizii sunt luate de tribunale, bazate pe dovezi înaintate de procurori. Codul Penal al Moldovei clarifică natura acestor activități ilegale. În cazul confiscării extinse, confiscarea poate include și bunuri provenite din activități ilegale care nu sunt direct asociate cu crimele pentru care infractorul este pedepsit – cu alte cuvinte, unde o legătură directă între crima care duce la condamnare și bunurile confiscate nu a fost stabilită.

Introducerea unor astfel de măsuri în legislația penală a Moldovei este rezultatul reformelor recente și implementarea Strategiei de Reformare în Sectorul Justiției.

Scris de Daniel Martin și Stanislav Copetchi pentru CEE Legal Matters

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.