Coraportorii APCE afirma ca autoritatile transnistrene s-au autoizolat

Coraportorii APCE pentru Republica Moldova sustin ca nerecunoscutele autoritati de la Tiraspol s-au autoizolat prin faptul ca nu permit intreprinzatorilor transnistreni sa-si transporte marfurile prin frontiera moldo-ucraineana.

Reprezentantii CE considera ca masurile care au fost puse in aplicare la 3 martie de catre Ucraina si Republica Moldova trebuie mentinute pentru a controla fluxul de marfuri la frontiera, comunica MOLDPRES.

Josette Durrieu, coraportor al APCE, a declarat miercuri seara, la o conferinta de presa, in care a facut un bilant al vizitei in Moldova, ca aplicarea noului regim vamal reprezinta o pirghie de legalizare a activitatii intreprinzatorilor transnistreni. "Vechiul regim de tranzit al marfurilor prin aceasta frontiera le convenea autoproclamatilor lideri de la Tiraspol din punct de vedere economic, insa situatia de dupa 3 martie ii contrariaza", a mai spus Durrieu.

Referindu-se la rolul Rusiei in conflictul transnistrean, Josette Durrieu a afirmat ca politica actuala a Rusiei este una "sensibila si delicata" in contextul in care aceasta urmeaza sa preia in viitorul apropiat presedentia G-8.

Egidijus Vareikis, cel de-al doilea coraportor al APCE, a declarat ca un rol important, dar nu definitiv, in solutionarea conflictului transnistrean il are retragerea trupelor ruse. "Rusia trebuie sa tina cont in acest sens de obligatiile asumate la reuniunea de la Istanbul", a adaugat Vareikis.

Coraportorul Egidijus Vareikis a mentionat ca regiunea transnistreana nu va putea fi recunoscuta de catre organismele internationale nici in cazul desfasurarii unui referendum sub egida ONU in partea stinga a Nistrului. "Regiunii transnistrene nu ii poate fi acordat nici un statut in conditiile in care acolo nu se respecta drepturile omului si nu sint instituite norme democratice de viata", a conchis Vareikis.

intrebati de ziaristi daca noul regim vamal va contribui la solutionarea conflictului transnistrean, coraportorii CE au remarcat ca, in urma aplicarii in continuare a acestui regim, in mod inevitabil vor aparea consecinte. Coraportorii nu au precizat care ar putea fi acestea, dar au accentuat ca ele vor crea conditii pentru a intreprinde noi pasi in problema respectiva.

Reprezentantii APCE au relevat ca Republica Moldova ar putea intra in UE intr-o perioada de timp mai scurta daca problema transnistreana ar fi solutionata mai rapid. Cei doi oficiali au apreciat situatia actuala din Moldova din punct de vedere politic drept una de "stabilitate sigura".

Coraportorii APCE Josette Durrieu si Egidijus Vareikis se afla, in perioada 12-16 martie, intr-o vizita de informare in Republica Moldova, noteaza MOLDPRES. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.