Consiliul Nord-Atlantic va acorda asistenta Basarabiei si cere retragerea trupelor ruse

Membrii Consiliului Nord-Atlantic (CNA) si-au exprimat marti disponibilitatea de a acorda asistenta, atat la nivel politic, cat si tehnic, in implementarea Planului individual de actiuni de parteneriat Republica Moldova-NATO.

Presedintele Vladimir Voronin i-a remis marti secretarului general al NATO o scrisoare, prin care "Republica Moldova propune elaborarea si implementarea unui plan individual de actiuni de parteneriat Republica Moldova-NATO, menit sa sporeasca nivelul si calitatea cooperarii tarii noastre cu structura respectiva". Voronin a rostit un discurs in fata Consiliului Nord-Atlantic si a avut un schimb de opinii cu membrii acestei structuri. Membrii CNA au salutat interesul Republicii Moldova pentru elaborarea planului individual, accentuand ca acesta va contribui la sistematizarea si organizarea raporturilor Moldova-NATO in conformitate cu interesele si specificul tarii noastre. De asemenea, membrii CNA au manifestat un interes sporit fata de problematica transnistreana, in special fata de "planul Iuscenko". In context a fost evidentiat rolul Ucrainei in asigurarea unui control vamal si de frontiera eficient pe segmentul transnistrean al hotarul moldo-ucrainean, precum si rolul UE in desfasurarea monitorizarii internationale a acestei portiuni de frontiera.

Un subiect aparte in cadrul discutiilor l-a constituit problema retragerii trupelor si armamentului Federatiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova in conformitate cu decizia Summitului OSCE de la Istanbul, din 1999. Membrii CNA si-au reiterat pozitia ferma privind conditionarea ratificarii Tratatului adaptat cu privire la Fortele Conventionale in Europa cu indeplinirea de catre Federatia Rusa a obligatiilor asumate privind retragerea neconditionata si completa a trupelor sale de pe teritoriul Republicii Moldova.

Participantii la discutie au mentionat ca aceasta prima prezenta a unui sef de stat moldovean la Consiliul Nord-Atlantic denota caracterul deosebit al stadiului actual al relatiilor NATO – Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.