Consiliul European pentru Relații Externe: Președinția lui Dodon va fi o reeditare a politicii lui Voronin

Cu Igor Dodon în funcţia de preşedinte, Moldova ar putea să revină la politica de “balans” a liderului comunist Vladimir Voronin. Totuşi, acesta nu se va grăbi să împingă Republica Moldova spre o “Rusie puternică”, se arată într-o analiză publicată pe site-ul Consiliului European pentru Relaţii Externe citată de Infoprut.ro.

Moldova ar putea să revină şi mai mult la politica de «balans» a liderului comunist Vladimir Voronin (…) Dodon ar putea megre mai departe cu recunoaşterea anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea, dar nu va fi nicio grabă spre o «Rusie puternică» (…) Dodon nu va fi un preşedinte executiv. Moldova rămâne un sistem semi-prezidenţial, în care premierul deţine mai multă putere”, menţionează autorii analizei.

În context, aceştia notează că rolul jucat de Kremlin în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova nu a fost unul atât „evident” precum amestecul rusesc în alegerile parlamentare cu „miză majoră” în tumultul evenimentelor din Ucraina, în noiembrie 2014.

„Factorii cheie care au tranşat rezultatul au fost interni”,  notează autorii, adăugând că Dodon a reuşit să capitalizeze un cumul de deziluzii sociale legate de tema parcursului european, de capturarea oligarhică a sistemului juridic, de „jaful secolului”.

O altă mutare de „PR negru” făcută de Igor Dodon, se arată mai departe în textul analizei, a fost aceea de a plasa în contul Maiei Sandu o „poveste complet falsă, cum că UE intenţionează să trimită 30.000 de refugiaţi sirieni în Moldova”, plus defăimările pe linie bisericească la adresa condiţiei de „femeie necăsătorită şi fără copii” a candidatei PAS.

„Mass-media lui Plahotniuc l-a ajutat pe Dodon să-i ia faţa Maiei Sandu, folosind site-uri complet noi şi conturi de socializare deschise cu scop precis de către apropiaţi de-ai lui Plahotniuc”, mai scriu autorii analizei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.