Conflictul dintre RM şi România ia amploare

Moldova.ORG — Ambasadorul Republicii Moldova în România, Lidia Guţu, a fost convocat marţi la ministerul român de externe în legătură cu o serie de evoluţii recente în relaţia bilaterală dintre România şi Republica Moldova.

Diplomaţia română s-a arătat surprinsă de demersul autorităţilor de la Chişinău, motivul fiind un interviu acordat de preşedintele Uniunii Teatrale a României (UNITER), Ion Caramitru ziarului “Jurnal de Chişinău”.

Potrivit unui comunicat al MAE din România “Demersul neobişnuit din punct de vedere diplomatic al Ministerului de Externe şi Integrării Europene este inadecvat situaţiei având în vedere că preşedintele Uniunii Teatrale din România este o persoană privată, liberă de aşi exprima opiniile personale”.

Partea română a mai menţionat că punctele de vedere exprimate de preşedintele UNITER nu pot fi interpretate ca poziţii oficiale ale României. Partea română a evidenţiat, în context, că libertatea de exprimare este o condiţie fundamentală a existenţei statului de drept. Ataşamentul declarat la comunitatea europeană de valori presupune şi din partea Republicii Moldova respectarea dreptului la opinie, în sensul conferit de legislaţia internaţională în materie, precum şi de acordurile şi înţelegerile internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Ministerul afacerilor Externe din România a cerut explicaţii şi pe marginea acuzaţiilor aduse de preşedintele Vladimir Voronin la adresa României.

„În cursul întrevederii, partea română a solicitat clarificări cu privire la tonul unor declaraţii recente ale reprezentanţilor autorităţilor executive de la Chişinău, critice la adresa preocupărilor României de a participa la consolidarea opţiunii europene a Republicii Moldova”.

România aşteaptă, în acest context, ca reconfirmarea cursului pro-european al Chişinăului să se traducă într-un angajament sporit în planul eforturilor concrete. România îşi exprimă şi în continuare întreaga disponibilitate de a sprijini toate demersurile Chişinăului îndreptate spre apropierea de Europa şi doreşte ca această deschidere necondiţionată să fie privită în adevărata sa lumină.

“Partea română înţelege raţiunile pentru care cei interesaţi în stoparea parcursului european al Republicii Moldova încearcă să distorsioneze intenţiile reale ale României. Cu toate acestea, eforturile României sunt întreprinse în convingerea că Republica Moldova va deveni, într-un viitor previzibil, un stat cu o democraţie consolidată, stat de drept atent la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, cu un destin european recunoscut”, se mai arată în comunicat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.