Concluzii ale raportului comisiei de anchetă privind Fundația „Open Dialog” și recomandările incluse

Fundația „Open Dialog” este finanțată din venituri provenite din tranzacții cu întreprinderi militare din Federația Rusă, livrarea de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale, plăți din zone off-shore, dar și din schema de spălare a banilor „Laundromat” din Republica Moldova, se arată în raportul Comisiei de anchetă privind „Fundația Open Dialog”, prezentat astăzi în plenul Parlamentului.

„Mecanismul sofisticat prin intermediul căruia se finanțează FOD conține toate elementele unei scheme de spălare de bani”, se arată în raport. În plus, în acesta se menționează că interesul FOD  și a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, față de R.Moldova a apărut după arestarea lui Veaceslav Platon și că fundația a lobat și promovat interesele omului de afaceri.

Potrivit acestuia, „PAS și PPDA și liderii acestora au beneficiat de finanțări ilegale din partea FOD și nici nu au declarat în modul corespunzător aceste finanțări”.

În acest context, comisia de anchetă condusă de Igor Vremea, solicită Parlamentului să evalueze și examineze inițiativele legislative legate de finanțarea partidelor politice și a organizațiilor neguvernamentale, ținându-se cont de riscurile la adresa securității statului.

De asemenea, comisia îi recomandă Procuraturii Generale să examineze constatările din raport „în contextul calificării și încadrării juridice a acțiunilor de implicare a FOD, persoanelor afiliate în acțiuni care atentează la securitatea statului, inclusiv prin prisma infracțiunii de trădare de Patrie, spionaj, cu tragere la răspundere conform legii”.

În plus, în raport se arată că Ministerul Afacerilor Externe va aduce la cunoștință corpului diplomatic și organizațiilor internaționale concluziile comisiei de anchetă.

Precizăm că la 4 octombrie, la inițiativa deputaților PDM, Parlamentul a constituit comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației „Open Dialog” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. Democrații voiau să afle dacă fundația menționată a finanțat sau dacă a acordat beneficii pentru PAS și Platforma DA.

La rândul său, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii blocului electoral ACUM, nu au mers la audierile Comisiei de anchetă privind fundația Open Dialog, pe motiv că acestea sunt desfășurate cu ușile închise. Cei doi lideri politici au susținut o conferință de presă la care au declarat că prin această comisie, creată „în afara tuturor competențelor”, se urmăresc două lucruri: discreditarea PAS și PPDA și încercarea de a le elimina din cursa electorală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.