Comuniştii blochează activitatea CMC

Fracţiunea comunistă din Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a acuzat coaliţia majoritară de incapacitate de a rezolva problemele cu care se confruntă capitala şi a părăsit şedinţa de joi, 30 august, a CMC. În acelaşi timp, alţi consilieri resping acuzaţiile aduse şi susţin că acestea reprezintă, de fapt, tentativa comuniştilor de a bloca activitatea organelor administraţiei locale.

Svetlana Popa, liderul comuniştilor din CMC, a declarat la începutul şedinţei că fracţiunea pe care o reprezintă este profund îngrijorată de ceea ce se întâmplă în administraţia publică locală şi îşi exprimă profunda nemulţumire faţă de atitudinea coaliţiei nou-formate privind problemele municipalităţii şi gestionarea lor. Potrivit ei, cele aproape 100 de zile de la începerea activităţii, sunt marcate de o luptă crâncenă între „aşa-zişii parteneri de coaliţie”. Nici până în prezent, CMC nu şi-a ales preşedintele, nu au fost numiţi viceprimarii iar toate sectoarele sunt conduse de pretori interimari. În consecinţă, afirmă Svetlana Popa, oraşul este plin de gunoaie, este întreruptă energia electrica pe unele străzi, din vina CMC şi a primarului general, livrarea apei calde a fost reluată cu întârziere de aproape două săptămâni.

Coaliţia doar mimează activitatea, iar în aceste condiţii, fracţiunea comunistă nu doreşte să participe la astfel de spectacole, a declarat Popa. Pentru că pe ordinea de zi nu au fost incluse chestiunile ce ţin de alegerea preşedintelui Consiliului, de numirea viceprimarilor şi pretorilor de sectoare, fracţiunea PCRM a cerut o pauză de până la două săptămâni, timp în care urmează să fie soluţionate aceste chestiuni.

Referindu-se la acuzaţiile formulate, consilierul din partea Alianţei „Moldova Noastră”, Oleg Cernei, a declarat că reprezentanţii PCRM, pur şi simplu, se eschivează de la responsabilitatea pe care o au în faţa alegătorilor. Motivele invocate în declaraţia lor sunt neîntemeiate, a afirmat Cernei. Primăria şi serviciile municipale sunt capabile să rezolve problemele existente. Fracţiunea PCRM nu face altceva decât să aplice în practică declaraţia preşedintelui Vladimir Voronin care a spus că nu va da niciun bănuţ pentru municipalitate, iar scopul nedeclarat este de a bloca şi sabota activitatea CMC şi a noului primar de Chişinău, a conchis Cernei.

Şi liderul fracţiunii social-democrate Eduard Muşuc s-a declarat împotriva amânării, considerând că şi aşa s-a pierdut prea mult timp după alegerile locale. El a menţionat că aceste tergiversări compromit schimbarea despre care s-a vorbit în timpul campaniei electorale. Muşuc a apelat la constructivism şi responsabilitate faţă de cetăţeni.

Fracţiunea PCRM a părăsit şedinţa, iar consilierii rămaşi în sală au aprobat ordinea de zi care prevedea examinarea situaţiei de la SA „Termocom” şi SA „Apă-Canal Chişinău”, precum şi alocarea de mijloace financiare furnizorului de energie termică şi pentru construcţia blocului de locuit destinat refugiaţilor din zona transnistreană a R. Moldova. / Info-Prim Neo // Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.