Comuniştii – singurii avocaţi ai minorităţile etnice?

Partidul Socialiştilor (PS) „Patria-Rodina” a făcut apel, pe 9 iulie, către reprezentanţii minorităţilor etnice din Republica Moldova să voteze Partidul Comuniştilor.

PS nu participă independent la alegerile anticipate, dar are un reprezentant pe lista comuniştilor.

Liderul PS, Eduard Smirnov, a declarat că minorităţile etnice nu au nici un motiv să susţină partidele de opoziţie.

El a subliniat că pe durata întregii lor existenţe partidele de orientare liberală niciodată nu au venit cu vreo iniţiativă legislativă sau cetăţenească, menită să îmbunătăţească legislaţia în vigoare cu privire la minorităţile naţionale.

Eduard Smirnov le-a cerut liberalilor şi democraţilor „să nu împingă oamenii din spate şi să nu-i considere de mâna a doua doar pentru că nu cunosc limba moldovenească”.

Comentarii:

Arcadie Barbăroşie: Comuniştii luptă pentru fiecare vot şi ţintesc fiecare posibil segment al electoratului

Analistul Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, afirmă că „ în această campanie, la fel ca şi în cea trecută, comuniştii luptă pentru fiecare vot şi ţintesc fiecare posibil segment al electoratului şi, deci, nu este de mirare că ţintesc şi minorităţile naţionale”.

„Ei trimit mesaje, inclusiv minorităţilor etnice, încercând să convingă acest segment de electorat să-i susţină la alegeri. Există însă şi un alt aspect al problemei care nu mi se normal – faptul că partidele de opoziţie nu ţintesc segmentul respectiv”, a menţionat Arcadie Barbăroşie.

El a spus că „minorităţile etnice, în mare măsură sunt orientate spre Est, iar comuniştii au reuşit să demonstreze că au susţinerea Moscovei”. „Chiar şi acea parte a minorităţilor naţionale, orientată spre Vest, spre integrarea europeană şi ei găsesc la comunişti ceea ce îi reprezintă. După mine, se creează impresia că, cel puţin partidele liberale, par a fi partide naţionaliste. De ce se creează această impresie? Probabil, aceste partide nu lansează mesajele care ar schimba această imagine. În actuala campanie am văzut conferinţa de presă a candidatului liberal-democrat Iurie Leancă (de altfel, a fost puternic distorsionată în presa afiliată Partidului Comuniştilor) care a fost singurul mesaj adresat acestei părţi a electoratului. De fapt, nu sunt atât de tari comuniştii pe cât de slabă este opoziţia pentru a lupta şi pentru acest segment de electorat”, a menţiona analistul.

Petru Bogatu: Partidul Comuniştilor îşi asumă statutul de unic avocat nu doar al minorităţilor etnice, ci a tuturor categoriilor sociale

În opinia comentatorului politic Petru Bogatu, „Partidul Comuniştilor îşi asumă statutul de unic avocat nu doar al minorităţilor etnice, ci a tuturor categoriilor sociale”.

„Una din principalele idei ale mesajului electoral al comuniştilor este că doar ei sunt în stare să asigure stabilitatea în ţară, că doar ei pot să le asigure pensii bătrânilor, că doar ei pot avea grijă de minorităţile naţionale etc. Asta este filosofia lor politică şi de aici vine şi adversitatea faţă de opoziţie şi tentativa de a o demoniza”, a menţionat Petru Bogatu.

El a mai spus că în Republica Moldova, dar şi în alte state ex-sovietice, nu se poate încă vorbi despre constituirea unei naţiuni politice.

„Naţiunea majoritară are unele repere, minorităţile naţionale au alte repere. Pentru minorităţile naţionale contează, în primul rând, nostalgiile după fosta URSS. Pentru ele drept model politic serveşte Rusia şi liderii acestei ţări şi, mental, minorităţile naţionale se află în altă ţară. Trebuie să înţelegem acest lucru pentru că e vorba de un factor dezintegrator foarte periculos, iar vina pentru o atare stare de lucruri o poartă Partidul Comuniştilor. Ei au menţinut-o de-a lungul ultimilor ani pentru că le convine din punct de vedere electoral, spre deosebire de fostele guvernări, de până în 2001, care, cu toate defectele lor, au încercat să integreze societate. Tocmai de aceea, liderul comunist Vladimir Voronin are nevoie să plece la Moscova unde să apară în imagini alături de Medvedev sau Putin. Dar comuniştii se joacă cu focul perpetuând această stare de dezintegrare de dragul unui succes electoral, de moment”, a menţionat Petru Bogatu.

www.ava.md: Ce-au făcut comuniştii pentru minorităţile naţionale, încât acestea să-i voteze?

Portalul informaţional-analitic de limbă rusă www.ava.md se întreabă ce au făcut comuniştii pentru minorităţile naţionale, încât acestea să-i voteze?

„Pe timpul lui Snegur, Lucinschi (Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, primii doi preşedinţi ai Republicii Moldova – n.a) şi a guvernării democraţilor minorităţile naţionale puteau obţine studii juridice şi medicale în limba rusă. Actuala guvernare însă a adoptat o lege, potrivit căreia juriştii şi medicii trebuie să înveţe doar în limba de stat. /…/ Pe timpul lui Snegur, Lucinschi şi a guvernării democraţilor instrucţiuile de folosire a medicamentelor erau dublate şi în limba rusă; Pe timpul lui Voronin şi a comuniştilor, majoritatea covârşitoare a acestor instrucţiuni e doar în limba de stat. Judecând după afirmaţiile socialiştilor, minorităţile etnice ar trebui să le fie recunoscătoare comuniştilor pentru această inovaţie. Pe timpul lui Snegur, Lucinschi şi a guvernării democraţilor facturile pentru utilităţile publice erau dublate în limba rusă. În timpul guvernării lui Voronin şi a comuniştilor, facturile sunt elaborate doar în limba de stat. /…/ Imaginaţi-vă ce zarvă ar fi ridicat presa comunistă în „apărarea minorităţilor etnice” dacă vreuna dintre acestea le-ar fi făcut liberalii”, scrie www.ava.md.

Dosar:

Potrivit ultimului recensământ, realizat în 2004, Republica Moldova are, fără Transnistria, o populaţie de 3 milioane 388 mii de locuitori.

Peste 78% din ei sunt moldoveni/români.

Ucrainenii sunt minoritatea cea mai numeroasă şi reprezintă 8,4% din totalul populaţiei.

Ruşii sunt a doua minoritate ca număr şi reprezintă 5,8%.

Ei sunt urmaţi de găgăuzi, cu 4,4 %, şi bulgari cu 1,9%.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.