Comuniştii şi-au folosit funcţia pentru a obţine titlu ştiinţific

De la o vreme, doctoratul a devenit o modă printre politicieni. E ca şi cum ai vrea să ai o medalie sau un ordin. Aproape 30 de deputaţi din actualul legislativ au titlu de doctor în ştiinţe, cei mai mulţi în ştiinţe economice (şapte), istorie (cinci) şi drept (patru) ş.a.

Unul dintre docţii parlamentului a fost pe larg mediatizat de TIMPUL în ultimii ani. În 2007, Victor Stepaniuc, care era la acel moment preşedintele comisiei pentru ştiinţă, şi-a susţinut doctoratul în istorie, lucrare care i-a scandalizat pe specialiştii în domeniu. Istoricii şi astăzi îi reproşează comunistului că ar fi falsificat multe date şi că a întors trecutul cu tălpile în sus. Cei care i-au avizat lucrarea au fost ulterior promovaţi în diverse funcţii şi comisii. Amintim că Stepaniuc a absolvit în anii ’70 Filologia (limbă şi literatură rusă), iar peste 30 de ani a decis să se facă doctor în ştiinţe.

Cu câţiva ani înainte, Vadim Mişin, un alt fruntaş comunist, s-a încăpăţânat să devină şi el doctor. Deşi a absolvit Facultatea de Drept în 1974, acesta şi-a susţinut doctoratul abia în toamna lui 2003, când partidul, pe listele căruia intrase în parlament, se afla la guvernare. Şi gestul lui Mişin a fost îndelung comentat de specialişti de seamă. În scurt timp politicienii din majoritatea parlamentară „s-au pus pe carte” şi au făcut coadă la doctoratul în drept. Au urmat deputata Irina Vlah (31 ianuarie 2008), şeful SIS Artur Reşetnikov (19 decembrie 2008). Şi Igor Vremea, consilier al preşedintelui RM în probleme juridice, actualmente deputat, şi-a obţinut doctoratul în drept după venirea comuniştilor la guvernare. Nu mai puţin interesant este şi cazul lui

Valerian Cristea, care şi-a obţinut titlul de doctor în pedagogie pe când era prim-viceprim-ministru.
Printre docţii PCRM mai figurează veterana Alla Mironic care şi-a susţinut teza în ştiinţe pedagogice. Teza lui Mironic, confirmată la Moscova în 1984, este despre „activităţile organizaţiilor comsomoliste şcolare din R.A.S.S.M. întru educarea politico-ideologică a elevilor”. Marian Lupu, Andrei Stratan, Igor Dodon şi Ivan Calin au doctorate în economie. Decanul de vârstă este doctor din 1977, după ce a făcut Şcoala superioară de partid a CC al PCUS, iar junele Dodon nici nu afişează în CV anul în care şi-a susţinut doctoratul. De pe site-urile oficiale ale guvernului aflăm că Dodon are terminate trei facultăţi şi un doctorat într-un timp-record: Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Agrare (1997), Facultatea de Management din cadrul ASEM (1998) şi Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internaţional de Management (nu este specificat anul). „A obţinut titlul ştiinţific de Doctor în ştiinţe economice la ASEM, Catedra Bănci şi Burse de Valori”, se mai spune în CV-ul lui. Responsabili de la această instituţie spun că Dodon a recurs la „grave încălcări”, din care cauză ASEM nu l-a acceptat. În cele din urmă, viitorul ministru şi-a susţinut lucrarea la UTM, în 2002.

Pe de altă parte, în legislativ au ajuns în premieră şi oameni care au muncit o viaţă la catedră şi care s-au dedicat numai ştiinţei. Academicianul Mihai Cimpoi, prorectorii de la ULIM Ana Guţu şi Mihail Şleahtiţchi, prorectorul de la ASEM Vadim Cojocaru, prorectorul de la Universitatea de Medicină Vladimir Hotineanu, sunt doar câţiva dintre aceştia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.