Comuniștii l-au impus pe Voronin ca președinte al Parlamentului

De Vasile Botnaru

Fracțiunile de opoziție au boicotat procedura de alegere

Liderul PCRM si presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a fost ales cu toate cele 60 voturi de care dispune in legislativ partidul majoritar in functia de presedinte al parlamentului. Preluind noua postura pe care o va cumula pina la alegerea altui sef de stat, Voronin a indemnat partidele de opozitie sa renunte la limbajul de confruntare in numele alegatorilor pe care le au in spate si de dragul tarii care se afla in fata unor provocari ce reclama coeziune sociala.

“Tinind seama de toate problemele complicate pe care le genereaza criza financiara globala, noi trebuie sa acordam atentie maxima garantiilor si conditiilor legislative pentru sporirea eficientei, stabilitatii si competitivitatii economiei noastre, a vitalitatii ei ca parte componenta armonioasa a sistemului economic european – pe de o parte, si a spatiului economic comun al CSI – pe de alta parte”, a spus proaspat alesul presedinte al legislativului de la Chisinau.

El a promis in numele corpului de deputati edificarea in continuare a unui stat social in pofida conditiilor nu tocmai prielnice pentru un atare angajament.

Fractiunile de opozitie au boicotat procedura de alegere a lui Voronin si au reiterat avertismentele anterioare ca nu vor participa nici la alegerea viitorului sef de stat, fiind hotariti sa provoace astfel alegeri parlamentare anticipate. Reprezentantii celor trei grupuri de opozitie au formulat totodata un set de conditii care ar face posibila inceperea unui dialog cu partidul de guvernimiant al comunistilor, de natura sa conduca la dialogul si concilierea adevarata.

Intre altele partidele de opozitie au cerut ca presedintele Voronin sa dezminta acuzatiile de organizare a unei tentative de lovitura de stat atribuita formatiunilor de opozitie. Minoritatea parlamentara mai revendica eliberarea persoanelor arestate dupa evenimentele din 7 aprilie, elucidarea conditiilor in care s-au produs violentele de catre o comisie formata de experti internationali, pedepsirea persoanelor vinovate de abuzuri politienesti contra protestatarilor si asigurarea accesului la Compania publica de radio si televiziune pentru formatiunile de opozitie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.