Comunistii dau inapoi, ca racul

De Cătălina Gromov

Chisinau / Moldova.ORG / — Partidul Comunistilor din Republica Moldova s-a razgindit. Ei au declarat astazi ca isi retrag initiativa de modificare a Constitutiei.

Dupa ce au prezentat un proiect de modificare a articolului 78 din Constitutie privind simplificarea procedurii de alegere a sefului statului, acestia sustin ca au retras proiectul deoarece initiativa lor nu mai este actuala si a aparut doar ca o reactie la tentativa AIE de a renunta la republica parlamentara si alegeri anticipate. În schimb, PCRM propune ca presedintele sa fie ales cu majoritatea absoluta si cere demisia blocului economic al Guvernului si cel al guvernatorului BNM.

Iata cum argumenteaza comunistii propunerile facute: 

Cu privire la depasirea crizei politice
Pozitia Partidului Comunistilor din Republica Moldova

Criza politica in Republica Moldova continua din iunie 2009. Anume atunci fortele politice de dreapta, care au trecut in Parlament, au refuzat sa participe la alegerea sefului statului, fapt ce a dus la alegeri parlamentare anticipate.

Amintim ca boicotarea alegerii sefului statului de catre ei a fost insotita de publicarea in mass media moldoveneasca a declaratiei unei oarecare organizatii „Ciclon”, care preintimpina in mod deschis deputatii partidelor liberale ca participarea la „votare impreuna cu comunistii este echivalenta cu tradarea, iar tradatorii trebuie sa fie pedepsiti cu moartea pentru o asemenea crima grava”. Asemenea forme de teroare si presiune informationala asupra corpului de deputati au fost o continuare directa a logicii de pogrom a organizatorilor evenimentelor din 7 aprilie, care tindeau pe aceasta cale sa destabilizeze situatia politica in Moldova, sa trezeasca neincredere fata de institutiile democratice din tara, suprematia legii si a statalitatii moldovenesti.

Toate actiunile politice ulterioare ale noii guvernari, instaurate dupa 29 iulie 2009, demonstrau in mod evident ca alianta creata nu intentioneaza sa gaseasca limba comuna cu majoritatea societatii moldovenesti, nu tinde spre consolidarea eforturilor in numele depasirii crizei sociale si a catastrofei economice evidente. Pe parcursul intregii perioade de guvernare nu a fost adoptata nici o initiativa legislativa in domeniul protectiei sociale, nici o decizie indreptata spre modernizarea economica a tarii, nici o lege in domeniul integrarii europene.

Refuzul de a examina in Parlament toate initiativele si proiectele pozivive, fara exceptie, inaintate de catre PCRM, a scos in evidenta si mai mult autoizolarea regimului, incapacitatea lui de a inainta si implementa o ordine de zi constructiva pentru Republica Moldova. Intreaga activitate a guvernarii a fost consacrata in mod exclusiv luptei contra comunistilor si mijloacelor de informare in masa independente, precum si lichidarii consecvente a sistemului democratic previzibil in Republica Moldova. Refuzul las de a organiza alegeri anticipate, tentativa de anulare a Constitutiei in vigoare, teroarea politieneasca, aventura cu referendumul constitutional, schimbarea completa a legislatiei electorale, coruperea alegatorilor si falsificarea obraznica a alegerilor parlamentare, formarea perfida a noii Aliante criminal-oligarhice construite pe demonstrarea deschisa a principiilor raspunderii colective si in cele din urma, capitularea deplina in administrarea practica a tarii. Si iata rezultatul: saltul extraordinar al preturilor la toate marfurile, cresterea distrugatoare a tarifelor, securitatea alimentara subminata, sistemul bancar in agonie, precum si delitantismul demonstrativ si indiferenta a guvernantilor. Insdiscutabil, nou creata alianta doar in citeva luni isi va finaliza programul neanuntat de distrugere totala a Republicii Moldova. Pentru aceasta Alianta de guvernare are nevoie doar sa obtina intreaga putere: sa-si aleaga propriul Presedinte si sa instaleze in fotoliul de presedinte al Parlamentului pe Mihai Ghimpu.

In situatia creata, Partidul Comunistilor, care reprezinta interesele a jumatate din alegatorii Republicii Moldova, inainteaza trei initiative menite sa preintimpine scenariul de lichidare a statalitatii moldovenesti, a democratiei si intregului sistem social-economic al tarii.

In primul rind, Partidul Comunistilor considera ca atit guvernarea, cit si opozitia trebuie sa instituie un dialog privind principiile de baza ale modernizarii Republicii Moldova, a modalitatilor concrete privind depasirea crizei social-economice, elaborarea unei strategii de actiuni clare in problematica integrarii europene, precum si redarea unui continut nou pricipiilor de parteneriat strategic cu Federatia Rusa. Controlul preturilor, micsorarea tarifelor, asigurarea securitatii alimentare si energetice, propunerea unui program concret de investitii sociale – raspunsuri la aceste probleme prioritare asteapta intreaga societate. Partidul Comunistilor cere de la guvernare sa renunte la sectarism si trufia exagerata, sa-si asume un nivel nou de responsabilitate, sa demonstreze o cointeresare cel putin in realizarea propriilor promisiuni electorale.

In al doilea rind, Partidul Comunistilor isi retrage initiativa cu privire la modificarea articolului 78 al Constitutiei, care a aparut ca reactie la tentativa Aliantei de guvernare de a renunta la republica parlamentara si alegeri parlamentare anticipate. Societatea moldoveneasca a aparat parlamentarismul printr-o alta metoda mult mai eficienta, acordind vot de neincredere guvernarii si experimentelor ei in cadrul asa numitului referendum din 5 septembrie 2010. In conditiile create, Partidul Comunistilor considera ca principiile si sarcinile consolidarii nationale trebuie sa fie asigurate prin inaintarea si alegerea in comun de catre guvernare si opozitie la functia de sef al statului al unui reprezentant al societatii civile cu autoritate, fara apartenenta politica. Doar o asemenea abordare va trezi increderea societatii moldovenesti, va oferi speranta ca timpul confruntarilor si conflictelor primitive a ramas in trecut. Anume din aceste considerente, Partidul Comunistilor insista asupra necesitatii alegerii unui nou sef al statului prin votul majoritatii absolute a deputatilor, fapt ce va simboliza o noua etapa constructiva in dezvoltarea politica a tarii.

In al treilea rind, Partidul Comunistilor cere demisia imediata a intregului bloc social-economic din cadrul guvernului in exercitiu, precum si a Guvernatorului Bancii Nationale. Incapacitatea tuturor persoanelor repsonsabile de activitatea acestei directii a puterii executive de a face fata provocarilor actuale este evidenta pentru toata lumea. Aflarea lor in continuare la guvernare va duce la aprofundarea crizei si degradarea irecuperabila a economiei moldovenesti, precum si a sistemului protectiei sociale. Partidul Comunistilor considera ca a venit timpul pentru crearea unui guvern al unitatii populare, capabil nu doar sa reprezinte interesele majoritatii absolute, dar si sa-si asume intreaga responsabilitate pentru situatia din Republica Moldova, capabil sa solutioneze in scurt timp criza si sa directioneze tara pe calea modernizarii eficiente.

Partidul Comunistilor spera ca reprezentantii Aliantei de guvernare constientizeaza ca doar aceasta cale reprezinta unica varianta de revenire pe fagasul dezvoltarii stabile, ca doar o asemenea abordare va permite evitarea unui conflict fara compromis dintre societate si guvernare.

Comitetul Central al Partidului Comunistilor din Republica Moldova

02 februarie 2011
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.