Colaborare moldo-slovacă în avantajul viitorului european al țării noastre

 De Cătălina Gromov

Chișinău (Moldova.ORG) — A fost lansat proiectul "Slovacia și viitorul european al Moldovei" ce constituie un exemplu elocvent al susținerii de către statele UE a eforturilor Alianței pentru Integrarea Europeană în direcția construcției unui stat democratic și de drept. Proiectul respectiv prevede consolidarea capacităților sectorului nonguvernamental din Republica Moldova în vederea optimizării dialogului dintre structurile guvernamentale și societatea civilă in problematica de integrare europeană a țării noastre.

Cu această ocazie ministrul Afacerilor Externe al Slovaciei, Mikulas Dzurinda, aflat într-o vizita oficială la Chisinau, a avut întrevederi la 9 noiembrie 2010, cu președintele interimar Mihai Ghimpu și prim-ministrul Vlad Filat.
Mihai Ghimpu a menționat că lansarea acestui proiect, aderarea Slovaciei la Centrul comun de vize, deschiderea în 2011 a misiunii diplomatice la Chișinău, precum și alte proiecte comune, lansate și realizate de cele două state, constituie un exemplu real al dezvoltării relațiilor bilaterale în ultima perioadă de timp.
În cadrul întrevederii, președintele interimar a adus mulțumiri Guvernului slovac pentru susținerea financiară acordată Republicii Moldova atât pentru finanțarea unui șir de proiecte de asistență în cadrul Acordului cu privire la cooperarea pentru dezvoltare, cât și pentru suportul acordat autorităților moldave întru depășirea consecințelor inundațiilor din vara anului curent.

Potrivit lui Vlad Filat, actuala vizită a ministrului slovac constituie nu doar un prilej de identificare a noilor perspective de colaborare, dar şi un important semnal politic de susţinere şi solidaritate vizavi de eforturile Guvernului Republicii Moldova de a continua cu insistenţă reformele de modernizare a ţării.
„Pornind de la prioritatea de bază a politicii externe a Republicii Moldova de a se integra plenar în structurile europene, am solicitat sprijinul Slovaciei în continuarea dialogului RM-UE privind încheierea unui nou Acord de parteneriat şi cooperare cu UE, care să includă obiectivul negocierii Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, să stabilească un proces pragmatic de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, precum şi aderarea Republicii Moldova la Spaţiul Aerian Comun European” a precizat Vlad Filat, accentuînd faptul că Republica Moldova mizează pe disponibilitatea Slovaciei de a continua acţiunile eficiente de sprijin al Republicii Moldova în cadrul UE, întreprinse în perioada Preşedinţiei sale la Grupul Vişegrad şi în calitate de membru al Clubului prietenilor Republicii Moldova.

La rîndul său, Mikulaš Dzurinda a reiterat disponibilitatea ţării sale de a susţine multilateral Republica Moldova, în special în ceea ce ţine de parcursul ei european. Ministrul a spus că face această declaraţie în momentul în care instituţiile abilitate europene decid asupra unui nou pachet de extindere a UE şi s-a arătat încrezător că ziua în care Republica Moldova va fi vizată în contextul aderării la UE este foarte aproape.

„Republica Slovacia a avut perioade complicate în istoria sa, dar a demonstrat că este posibil, în răstimp scurt, de realizat obiective majore”, a subliniat Mikulaš Dzurinda.

De asemenea, oficialul a menţionat rezultatele remarcabile ale Republicii Moldova în cadrul parteneriatului regional, menţionînd că Slovacia va continua cooperarea şi sprijinul Republicii Moldova în cadrul organizaţiilor internaţionale, proceselor şi iniţiativelor regionale. Părţile au convenit asupra desfăşurării şedinţei Grupului de experţi naţionali în domeniul integrării europene, constituit în baza Declaraţiei Comune privind cooperarea în domeniul integrării europene, precum şi asupra organizării unei şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-slovace de cooperare comercial-economică.

Amintim că Mikulaš Dzurinda este o personalitate bine cunoscută în Republica Moldova pentru reformele economice realizate, care au făcut posibilă relansarea economică a Slovaciei, aderarea ei la Uniunea Europeană, dar şi în mediile de afaceri internaţionale.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.