Co-raportorii APCE: Dupa zece ani de monitorizare, nu mai este loc pentru indulgenta

Raportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au declarat miercuri la Chisinau ca Republica Moldova mai are timp, pana la sfarsitul anului, pentru implementarea recomandarilor Consiliului Europei si Comisiei de la Venetia in ceea ce priveste functionarea audiovizualului, reformarea sistemului judiciar si a procuraturii, privind administratia publica locala, Curtea de Conturi si altele. Odata cu realizarea acestor actiuni, Consiliul Europei ar putea incheia perioada de monitorizare a tarii noastre.

Co-presedintele Comisiei de monitorizare a APCE, parlamentara franceza Josette Durrieu, a declarat jurnalistilor ca, in conditiile actualei stabilitati politice, Republica Moldova trebuie sa realizeze reformele pe care si le-a propus in mod prioritar. “Toate actiunile Moldovei sunt urmarite de CE indeaproape si cred ca, dupa zece ani de monitorizare, nu mai este loc pentru indulgenta. Asteptam ca Moldova sa duca la bun sfarsit toate reformele pana la finele anului 2005", a declarat Durrieu.

Speakerul Marian Lupu a apreciat ca, in aceste conditii, Republica Moldova ar putea iesi de sub monitorizarea CE in prima jumatate a anului viitor.

Coraportorul APCE Andre Kvakkestad, a mentionat la randul sau ca procesul de monitorizare a Moldovei a durat un termen atat de indelungat in mare masura din cauza conflictului separatist din regiunea transnistreana. “R.Moldova va trebui sa gaseasca solutia acestui conflict intr-un timp cat mai scurt, iar CE este dipus sa ofere Chisinaului tot sprijinul necesar pentru a identifica o solutie durabila a conflictului", a spus Kvakkestad. Potrivit lui, solutionarea diferendului ar putea fi realizata prin acordarea unui statut special regiunii din stanga Nistrului si continuarii negocierilor, cu asistenta Uniunii Europene.

Vizita de lucru a parlamentarilor APCE in tara noastra se incheie vineri, Josette Durrieu si Andre Kvakkestad urmeaza sa se deplaseze la Komrat si la Tiraspol.

In toamna anului curent, delegatia de monitorizare a CE va intreprinde o nou vizita de expertiza in tara noastra, pentru a aprecia gradul de realizare a actiunilor si a stabili termenele-limita de implementare a tuturor reformelor. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.