CNN: Protestele au fost organizate pe Twitter şi Facebook

Protestele de la Chişinău au făcut înconjurul lumii. CNN prezintă pe pagina electronică un sumar al evenimentelor de marţi din Republica Moldova. Jurnaliştii CNN au remarcat importanţa pe care Internetul şi reţelele de socializare au avut-o în organizarea protestelor. Evenimentele din Chişinău au fost puse la cale pe Twitter sau Facebook, lucru observat şi de New York Times. Protestele au început luni, însă au atins un punct culminat în cursul zilei de marţi, mai titrează CNN.

Majoritatea persoanelor ieşite în stradă au fost tineri studenţi care au protestat faţă de fraudarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie, când comuniştii au strâns mai mult de 50% din voturi. Întrunirea celor 50% din voturi le-ar da comuniştilor posibilitatea de a alege un nou preşedinte.

Cu toate că observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa nu au sesizat nereguli în timpul votului, majoritatea moldovenilor susţin că alegerile au fost fraudate.

"Au existat foarte multe nereguli în timpul alegerilor", susţine redactorul-şef al Ziarului de Gardă don Chişinău, citat de CNN.

În cursul zilei de marţi, poliţiştii moldoveni au fost nevoiţi să cedeze în faţa mulţimii. Depăşite numeric, autorităţile le-au lăsat drum liber protestatarilor care au pătruns în Parlament şi în birourile prezidenţiale.

Furioşi, oamenii au spart geamuri, au scos mobila în stradă şi au ars-o. Zeci de oameni au fost arestaţi şi răniţi.

CNN prezintă şi poziţia preşedintelui Vladimir Voronin. Acesta a acuzat partidele din opoziţie pentru instigarea oamenilor şi pentru producerea haosului.

"Ziua alegerilor a fost una de doliu. Viitorul ne-a fost furat!", a declarat pentru CNN Ghenadie Brega, unul dintre liderii opotziţiei.

O mare parte dintre moldoveni sunt de părere că protestele violente de marţi sunt rezultatul unui complot pus la cale de Partidul Comunist, concluzionează CNN.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.