Clasa politică salută „solidaritatea Opoziţiei”

Reacţii în legătură cu refuzul Opoziţiei parlamentare de a participa la votarea candidaturii comuniştilor la funcţia de şef al statului

Anatol Ţăranu, fost deputat
Opoziţia a făcut un mic pas, dar înainte. Cred că nevotarea din primul tur era previzibilă. Problema cea mare e ce va face în turul doi. Sper că Opoziţia va fi capabilă să menţină gradul înalt de solidaritate şi, până la urmă, va duce situaţia spre alegeri anticipate, cu toate riscurile care provoacă această decizie. Cred că unica soluţie sunt alegerile anticipate. Ele ar salva Opoziţia şi i-ar permite să se păstreze în actuala formulă pentru viitor.

Nicolae Andronic, preşedinte PPR
Salut această solidaritate a Opoziţiei şi sunt ferm convins că acţiunea poate întoarce încrederea cetăţenilor în Opoziţie, distrusă în ultimii ani de către Roşca şi PPCD. Mă miră declaraţia de după şedinţa parlamentului a lui Voronin, care nu caută compromisuri, dar vrea să facă şi din această Opoziţie nevinovată complice la proasta guvernare din ultimii ani. Programul „Pământ” la care s-a referit, în Găgăuzia a fost implementat în 2001-2002 de către comunişti. Cum poate să vorbească despre Opoziţie că n-are grijă de ţară? Prin nevotarea preşedintelui, Opoziţia va demonstra că nu doreşte să fie complice a regimului Voronin, care acum încearcă să se ascundă ca mâţa în fântână. Cred că numai alegerile anticipate ar putea curăţi cumva republica de mâncăi.

Igor Klipi, vicepreşedinte PD, fost deputat
Dacă Opoziţia insistă şi, în opinia mea, sunt suficiente probe, că alegerile au fost fraudate, alt comportament era greu de presupus. Comuniştii trebuiau să asigure un scrutin electoral corect, ceea ce nu s-a întâmplat. Acum, când bătălia pentru alegeri va trebui începută din nou, este necesar ca toată Opoziţia, şi cea parlamentară, şi cea extraparlamentară, să ceară de la partidul de guvernământ să asigure un scrutin liber şi corect până în ziua alegerilor, fiindcă PCRM a manipulat încontinuu opinia publică după alegeri. Comuniştii trebuie aduşi în albia normalităţi. Nu putem aştepta de la ei schimbări de la sine, trebuie să le mai dai peste mâini.

Oazu Nantoi, vicepreşedinte PD
Situaţia din politica moldovenească este extrem de proastă, dat fiind faptul că, cel mai probabil, în condiţiile pe care le avem azi, alegerile repetate vor avea loc cu continuarea controlului asupra mass-media, cu demoralizarea acelor concurenţi electorali care n-au trecut pragul de 6% şi lipsei de coeziune între cele trei partide în pregătirea pentru anticipate. Sunt foarte multe semne de întrebare vizavi de finalitatea acestei concurenţe între Partidul Comuniştilor şi restul societăţii. Contează în ce formulă vom avea alegerile anticipate. Când societatea e polarizată, anticipatele au sens dacă vom avea, pe de o parte, PCRM, şi, pe de altă parte, cealaltă parte a societăţii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.