Cine a vandalizat Parlamentul şi Preşedinţia?

De Valentina Baciu

La aproape două luni de la protestele din 7 aprilie, mulţi cetăţeni nu înţeleg ce s-a întâmplat cu adevărat în acea zi. Oamenii se întreabă unde a dispărut comisia de stat care trebuia să se ocupe cu elucidarea evenimentelor din 7 aprilie şi de ce nimeni dintre cei vinovaţi nu a fost pedepsit. Lista întrebărilor retorice ar putea continua.

În acelaşi timp, mass-media controlate de comunişti, în frunte cu instituţiile pretinse publice de radio şi televiziune, continuă să manipuleze opinia publică, acuzând de toate relele Opoziţia şi aşa-zisele forţe oculte din exterior. În context, i-am întrebat pe mai mulţi colegi de la ziarele raionale cum înţeleg oamenii din teritoriu evenimentele de la 7 aprilie şi din ce surse se informează aceştia.

Soroca
Victor Cobăsneanu, redactor-şef „Observatorul de Nord”
Oamenii nu sunt atât de proşti încât să creadă „Moldova 1”

Ne-a interesat şi pe noi această întrebare. Recent, ziarul nostru a efectuat un sondaj la temă şi iată ce ne-au spus cititorii:

Iulia Z., absolventă de liceu, a votat pentru prima dată: Îmi pare rău că, pe data de 7 aprilie, n-am avut posibilitatea să fiu alături de acei care ne-au apărat interesele noastre, ale tinerilor. Ceea ce a urmat a fost ca un vis urât. Sper ca la 3 iunie Opoziţia să dea „o palmă” usturătoare celor care cred că totul se vinde şi se cumpără, iar la alegerile anticipate eu voi vota cum am votat prima dată – pentru un partid liberal… Cele mai credibile surse de informare, dar şi de formare a opiniei publice au fost şi rămân TIMPUL, „Jurnal de Chişinău”, „Ziarul de Gardă”, „Vocea Basarabiei” şi „Observatorul de Nord”. Alte mass-media, inclusiv „Moldova 1”, NIT sau EU TV pot fi catalogate drept „slugi la stăpân” şi mostre de servilism intereselor străine cetăţenilor acestei ţări.

Diana Vacari, satul Rubleniţa, licenţiată în politologie: Aşteptam ca ziarul „Observatorul de Nord” să condamne acţiunile răufăcătorilor din Chişinău, dar n-a fost să fie. De când, mă rog, adolescenţii decid soarta statului şi de unde au luat aceştia că alegerile din 5 aprilie au fost fraudate? Să înţeleg că, dacă nu vă este pe plac PCRM, acesta n-ar fi trebuit să obţină jumătate din voturile alegătorilor? Vreau să vă amintesc sau să vă informez că sunteţi minoritate în comparaţie cu acei care au ales PCRM. Puteţi garanta că promisiunile electorale ale PLDM, PL, AMN ar fi fost realizate, dacă acestea ar fi format noul guvern?

Valentin Saulea, şomer din satul Căinarii Vechi, proaspăt revenit în ţară din Italia: Fiind peste hotare, nu ştiam nimic sau aproape nimic despre ceea ce se întâmplă în RM, şi numai după vizita la Bologna a lui Dorin Chirtoacă m-am dezmeticit într-o oarecare măsură. Nu sunt de acord cu acei care consideră că alegerile anticipate vor fi pierdute de Opoziţie. Oamenii nu sunt chiar atât de influenţabili încât să creadă doar minciunilor de la „Moldova 1”. Lumea înţelege că dacă cineva din opoziţie s-ar face vinovat de evenimentele din 7 aprilie ar fi fost pus la dubă fără crâcnire.

Ecaterina Sochircă, casnică, oraşul Soroca: Sincer vorbind, nici nu ştiu ce să mai cred – la început Opoziţia mi se părea mai unită şi mai decisă în acţiuni, iar acum îmi vine greu să mă pronunţ şi, implicit, să nutresc mari speranţe. Cel mai mult m-au pus pe gânduri ultimele declaraţii ale lui Urecheanu – vedeţi dvs., deputaţii AMN por decide de unii singuri ce vor face la 3 iunie. O fi domnul Urecheanu glumeţ din fire, dar nici chiar aşa. Tare mă tem că o să avem parte de nişte surprize neplăcute… Pe de altă parte, dacă priveşti numai „Moldova 1”, ai impresia că de toate relele se fac vinovaţi numai cei din opoziţie. Slava Domnului că există PRO TV.

Ungheni
Lucia Bacalu, directoarea ziarului „Expresul de Ungheni”
Dacă iniţial dădeau vina pe Opoziţie, acum cetăţenii critică şi guvernarea

Evenimentele din 7 aprilie continuă să genereze multe discuţii în rândul locuitorilor raionului Ungheni. O parte din populaţie, mai ales din localităţile rurale, consideră că de vină pentru tot ce s-a întâmplat în acea zi sunt partidele de opoziţie şi tinerii care atâta au şi aşteptat – să purceadă la devastarea Parlamentului şi a Preşedinţiei. Nu e vorba doar de pensionari. Am întâlnit o mulţime de intelectuali de vârstă medie – pedagogi, lucrători medicali – care afirmau acelaşi lucru. Am întâlnit şi tineri, elevi ai unor instituţii preuniversitare din raion, care îi acuzau pe semenii lor pentru tot ce s-a întâmplat. Mai mult decât atât, afirmau că poliţia a făcut bine că i-a maltratat. La întrebarea mea, de unde se informează, mi-au spus cu seninătate: de la televizor, specificând că privesc, dintre emisiunile informative, doar „Mesagerul” de la „Moldova 1”. Pe de altă parte, numeroşi ungheneni sunt de părere că de tot ceea ce s-a întâmplat atât la 7 aprilie, cât şi în zilele imediat următoare se face vinovată actuala guvernare. Mulţi dintre aceştia au posibilitatea să privească postul de televiziune „PRO TV Chişinău”. Cineva chiar afirmase că acest post „este o gură de oxigen pentru multă lume”. Dar PRO TV poate fi recepţionat numai în oraşul Ungheni, nu şi în localităţile rurale. În ultima perioadă totuşi se observă că tot mai mulţi cetăţeni încep să-şi schimbe părerea despre evenimentele din 7 aprilie. Dacă iniţial dădeau vina doar pe Opoziţie, acum aduc critici şi guvernării, mai ales pentru comportamentul poliţiei din acele zile.

Teleneşti
Ion Cernei, ziarist, „Cuvântul”
Moldova, divizată de televiziunile lui Voronin

Zilele trecute i-am ţinut companie unui prieten venit de la Chişinău la un unchi de-al său. Omul a scos un urcior cu vin şi ceva „zacuscă”, dar când să toarne în pahare au început discuţiile despre politică. Unchiul era indignat de faptul că studenţii de la Chişinău, mânaţi de Opoziţie, au vandalizat şi apoi au dat foc celor două instituţii de stat. Am încercat să-i spunem că lucrurile nu sunt tocmai aşa cum crede el, dar s-a înfuriat pe noi, a răsturnat urciorul şi ne-a arătat poarta. În drum ne-a ajuns şi o şapcă care a zburat peste poartă. La câţiva paşi am mai fost beşteliţi de unul din vecinii moşului, iar spre seară mai că nu m-am luat de păr cu un unchi de-al meu.

La mai bine de o lună de la cele întâmplate la Chişinău, comunitatea din sat rămâne dezbinată în două. „Nu trebuie să fii tare deştept ca să pricepi că guvernarea a dat foc la cele două clădiri pentru a compromite Opoziţia. Totul a fost cusut cu aţă albă, dovadă e şi amploarea reparaţiilor. Şi de comisia care trebuia să elucideze evenimentele din 7aprilie nu se mai aude nimic”, spune V. Taran, şofer de autobuz din Teleneşti. În opinia lui, alegerile anticipate ar limpezi situaţia. Nici Vasile Cotlău din Căzăneşti nu mai crede că lucrurile au fost aşa cum le arătă „Moldova 1”. N-avem cum să-i convingem fiindcă pentru ei „Moldova 1” spune adevărul, îmi explică o profesoară din sat, după ce i-am povestit istoria cu scandalurile. Din păcate, toate posturile TV cu acoperire naţională se întrec în a doza informaţia în aşa mod ca numai jumătăţile de adevăr să ajungă la cetăţean. Nu întâmplător a fost eliminata din grila de emisie TVR 1. Dacă partidele de opoziţie aşa şi nu vor avea acces la „Moldova 1”, societatea va rămâne divizată, lărgind şi mai tare prăpastia dintre noi.

Cimişlia
Ion Ciumeică, redactor-şef „Business Info”
Foarte multă lume îşi dă seama că a fost un scenariu al Puterii

Majoritatea populaţiei din fostul judeţ Lăpuşna (raioanele Basarabeasca, Cimişlia, Hânceşti şi Leova) condamnă acţiunile organizate de puterea comunistă la 7 aprilie. În special, există o organizaţie de tineret foarte activă la Cimişlia, care a organizat şi pe data de 7, şi pe 8 aprilie, mitinguri de solidarizare în piaţa centrală din oraş, după care s-au dus şi au pichetat sediul comuniştilor din centrul raional. Foarte multă lume înţelege că a fost un scenariu al Puterii, pregătit din timp. Sunt foarte revoltaţi intelectualii (profesorii, lucrătorii medicali şi angajaţii instituţiilor de cultură), inclusiv pentru faptul că guvernarea comunistă întreprinde acum nişte acţiuni antipopulare. Raionul Cimişlia a primit în aprilie de la bugetul de stat în loc de 7,3 mln. lei numai 3,7 mln. lei. Sunt deosebit de nemulţumiţi şi primarii, în legătură cu directiva de a reduce bugetele locale cu 20%. Fermierii şi ţăranii condamnă Ministerul Agriculturii, care s-a ocupat mai mult cu campania electorală decât cu problemele agriculturii. Acum se zvoneşte că în ajun de seceriş se vor majora brusc preţurile la benzină şi motorină. Sunt supăraţi şi pensionarii că în luna mai au fost cazuri de reţinere a pensiilor. De asemenea, avem 13 localităţi în zona noastră care sunt înfrăţite cu tot atâtea localităţi din judeţul Prahova, iar populaţia este foarte nemulţumită de introducerea vizelor pentru români. La Sf. Nicolae, mai multe delegaţii n-au putut veni la hramul localităţilor înfrăţite. La Cimişlia oamenii se informează mai mult de la PRO TV şi TV 7, care se recepţionează prin cablu, de la „Radio Media”, „Cim TV” din Cimişlia. Se citeşte mult presa scrisă, inclusiv pe internet, TIMPUL şi „Jurnal de Chişinău”.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.