Cinci scurtmetraje după care te vei gândi la liniștea străzii, uleiul de palmier și somn

PE SCURT

Te-ai gândit cât este de greu să scapi de oraș sau ce impact are cultura de palmier din pădurile Sumatra?

Sunt două idei scoase în evidență de către producătorii filmelor scurtmetraje animate și care te fac să te gândești la ce se întâmplă astăzi cu noi, oamenii. Dar, putem merge mai departe și vedea un copil cântând despre dragoste, viață și moarte pe fundalul a doi dinozauri îndrăgostiți.

PE LUNG

1. Liniștea străzii

Dezlegarea de viața urbană nu este un lucru ușor pentru figura principală din „Le Silence de la rue” sau „Liniștea străzii”. Filmul monocromatic produs de o casă de doi animatori francezi, detaliază contrastul clar dintre petrecerea timpului în spații naturale nealterate și într-un cartier murdar, plin de viață, scrie Colossal, o platformă internațională pentru arta contemporană.

Filmul se deschide cu o floare. Personajul mohorât se transformă într-o ființă neagră care se luptă să rămână la picioare pe străzile dense, în timp ce o hoardă de figuri anonime îl împinge. Elemente asemănătoare valurilor îl învăluie până când este transportat într-o barcă minusculă pe mare, unde găsește momentan liniștea. Dar destul de curând, el se aruncă înapoi în mulțime înainte de a-și pierde în sfârșit nuanța întunecată și se alătură altora în timp ce se înghesuie în autobuzul public, dovedind incapacitatea lui de a scăpa de viața orașului.

Animația digitală 2D a fost regizată de Marie Opron în 2019 și muzică aparține compozitorului Francois Poitou.

2. Distorsiunea

Animatorul și sculptorul suedez Alexander Unger creează animații stop motion și tutoriale pe canalul său de Youtube intitulat Guldies. Cea mai recentă operă a sa, Distorsiunea, urmează transformarea a opt cuburi albastre cu dimensiuni de zaruri într-o serie de membre, bălți și capete cu gura largă care consumă și absoarbe forma anterioară în succesiune rapidă. Deși captivant pentru vizionare, efectele sonore adaugă o altă dimensiune la scurtmetraj.

3. Dinozaurii îndrăgostiți

Realizat într-un interval impresionant de 24 de ore, „Dinosaurs In Love” este videoclipul oficial pentru melodia unei feti’e de trei ani, din Londra. Regizată de Hannah Jacobs, Katy Wang și Anna Ginsburg, lucrarea pastelă prezintă doi dinozauri gustând un castravete și bucurându-se de o petrecere, înainte de a lua o întorsătură tristă. Perechea este făcută în bucăți de echipa Big Bang. Trio-ul a creat filmul surprinzător de tragic folosind animație frame-by-frame 2D.

La sfârșitul lunii ianuarie 2019, Tom Rosenthal a postat pe Twitter un videoclip al fiicei sale Fenn cântând scurta melodie care vorbește sincer despre viață și moarte. Ea a făcut această melodie, am ascultat-o de cinci sau șase ori, iar apoi a continuat restul poveștii, a spus el pentru BuzzFeed.

4. Rewild

Pentru a atrage atenția asupra devastării ecologice provocate de cultura de ulei de palmier din Asia de Sud-Est, proiectul Splash and Burn a creat REWILD, executat cu artistul spaniol ESCIF. Filmul este, de fapt, o derulare înapoi a procesului de producție a uleiului de palmier într-o plantație din Sumatra, Indonezia. ESCIF explică, „ideea de a ne întoarce, de a returna, este o invitație de a ne reconecta cu noi înșine; de a recupera conștientizarea și respectul pentru pământ, care este ecosistemul din care facem parte”.

Pădurile din Sumatra și populațiile de animale sălbatice din interior s-au micșorat cu 40% în ultimele două decenii, fiind înlocuite de ulei de palmier și plantații de cauciuc. Deși nu este cunoscut în SUA ca ulei de gătit, uleiul de palmier este cel mai consumat ulei de pe planetă, care se găsește în orice, de la ciocolată și tăiței instant la ruj și detergent pentru rufe.

5. Irealizabil

Regizorul și animatoarea din Paris, Charlotte Arene, a creat un film de stop-motion neobișnuit. Este centrată pe somn. Se rătăcește între un coșmar și un somn liniștit. Lansat în decembrie 2019, „La mer à boire”, sau „Irealizabil”, este filmat într-un dormitor tipic, deși cearceafurile, ușile dulapului și papucii se deplasează similar cu valuri energice. Lucrarea animată este așezată pe sunete de valuri și păsări care se strigă între ele și prezintă o tânără care alunecă în sus și în josul patului, aparent retrăgându-se în apă.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.