Chisinaul cauta armamentul ramas din 1992

Adresarea membrilor Comisiei Unificate de Control (CUC) către populaţia din ambele părţi ale Nistrului, privind predarea armelor şi muniţiilor păstrate ilegal din timpul conflictului armat a fost acceptată în calitate de proiect, în cadrul şedinţei din 7 mai.

Potrivit co-preşedintelui CUC din partea R. Moldova, Ion Solonenco, în baza acestui proiect, la şedinţele ulterioare urmează să fie elaborată adresarea finală către populaţie privind predarea armamentului. În acelaşi timp, a fost analizată necesitatea elaborării unui mecanism pentru utilizarea fondului de asigurare financiară din partea misiunii OSCE, în scopul motivării populaţiei de a preda în mod benevol armamentul.

În cadrul şedinţei, au fost abordate şi unele probleme privind regimul de control din Zona de Securitate, ţinând cont de faptul că unităţile militare ale părţii transnistrene se găsesc în Zona de Securitate fără hotărârea CUC. Partea transnistreană a promis soluţionarea pe viitor a acestei probleme şi de a oferi posibilitatea observatorilor militari să monitorizeze situaţia în punctele de dislocare a unităţilor militare transnistrene aflate în Zona de Securitate.

Necesitatea preluării aplicaţiilor militare ale Forţelor Comune de Menţinere a Păcii, stopate în 2004, a constituit un alt subiect propus pe ordinea de zi a şedinţei CUC de către delegaţia transnistreană. Astfel, a fost luată decizia ca pe parcursul a două săptămâni Comandamentul Militar Întrunit (CMÎ) al Forţelor de Menţinere a Păcii să elaboreze propuneri privind desfăşurarea aplicaţiilor militare comune într-un regim normal.

Delegaţia transnistreană a propus efectuarea de către membrii CUC a unui control periodic asupra posturilor pacificatoare. În context, CMÎ i-a fost încredinţată elaborarea, pe parcursul a două săptămâni, a propunerilor la acest subiect. Totodată, au fost aprobate două rapoarte ale CMÎ privind situaţia din Zona de Securitate pentru perioada 23 aprilie-6 mai 2008 (BASA-press).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.