Chirtoaca versus Chirtoaca la Washington (foto)

Vizita in SUA, intalnirile avute cu oficialitatile si societatea civila, prezentarile publice ale Primarului Chisinaului Dorin Chirtoaca la Universitatea Harvard in Cambridge, Massachusetts, si la National Endowment for Democracy (NED) in Washington au deranjat autoritatile centrale ale Republicii Moldova.

In Moldova, Procurorul Municipiului Chisinau ii cere socoteala pe a cui bani a mers Dorin Chirtoaca in SUA si sa "raporteze" despre "scopul si rezultatul vizitei." Iar ziarul Moldova Suverana cere demisia Primarului…

In Statele Unite, Ambasadorul Republicii Moldova in SUA, Nicolae Chirtoaca, le cere socoteala organizatorilor americani de ce nu asigura tribuna si reprezentantilor Guvernului Republicii Moldova pentru a oferi participantilor "un punct de vedere alternativ," ei invitand doar pe "cel mai radical reprezentant al opozitiei" din Moldova care va "folosi aceasta oportunitate pentru a-si promova pozitia personala, unilaterala si plina de emotii privind evolutiile post-electorale", cum scrie seful misiunii catre Universitatea Harvard, NED si Fundatia Eurasia.

Cei doi Chirtoaca nu s-au intalnit la Washington insa confruntarea a avut loc, indirect. Drept reactie a scrisorilor Ambasadorului Chirtoaca catre institutiile americane, Primarul Chirtoaca a cerut Ambasadei sa nu actioneze ca ambasadele sovietice, dar sa apere interesele tarii si drepturile cetatenilor sai.

Andrei Galbur, Ministru-consilier al Ambasadei Moldovei din Washington, care a fost prezent la conferinta "Doliu sau Dimineaţă în Moldova? Alegerile din aprilie şi ce a urmat după” (7 mai, NED, Washington), a fost surprins cand Dorin Chirtoaca, in timpul prezentarii sale, s-a apropiat in sala pentru a-i inmana scrisoarea semnata de primar si adresata Guvernului SUA si altor institutii din Statele Unite. Scrisoarea era, de fapt, o trecere in revista a zeci de cazuri de incalcari ale drepturilor omului, cazuri de omor, tortura, violenta fata de tinerii retinuti dupa protestele din 7 aprilie.

"Vreau sa inmanez aceasta scrisoare in mod oficial Ambasadei Republicii Moldova," a spus primarul, solicitand misiunii sa apere drepturile cetatenilor sai (a se vedea fotografia).

Replica lui Galbur a fost in doua feluri – prima, o reactie spontana, ca nu poate lua scrisoarea in mod oficial, ca Primarul Chirtoaca ar trebui sa o trimita Ministerului de Externe de la Chisinau, deoarece "Ambasada e o structura a MAE". A doua reactie, spre sfarsitul conferintei, a fost una pregatitita "de acasa". El a citit o ‘declaratie’ in stitlul scrisorii semnate de seful sau, N. Chirtoaca, adresata NED-ului si altor organizatii americane.

Un stil "foarte sovietic," dupa cum s-a exprimat un participant la conferinta care cunostea bine declaratiile diplomatilor URSS in cadrul diferitor evenimente similare la Washington de pana in 1991.

Dorin Chirtoaca, a tinut sa precizeze la sfarsitul conferintei ca, cu toate ca poarta acelas nume ca si Nicolae Chirtoaca, nu au nimic in comun, din contra, au o biografie diametral opusa: primarul – tanar politician educat in vest, iar ambasadorul – cu un trecut in serviciile militare de spionaj sovietic (GRU).
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.