Chirtoacă susţine desfăşurarea marşurilor unioniste

La începutul săptămânii curente, înainte de plecarea sa la Moscova, premierul Vlad Filat a spus că este contra Marşului Unirii din 16 septembrie şi a solicitat Ministerului Justiţiei să propună modificări în legislaţie, care ar interzice evenimentele ce propagă unionismul. Pe de altă parte, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, într-un interviu pentru „Europa Liberă”, a criticat respectiva iniţiativă.

Edilul şi-a exprimat speranţa că Proiectul propus de Executiv nu va fi votat de către Parlament. Potrivit lui, adoptarea respectivului document ar însemna încălcarea mai multor drepturi ale omului. „Nu asta nu poate să aibă loc. Eu cred că este vorba de o chestiune care de multe ori s-a făcut pur şi simplu formal, dar de Parlament nu cred să treacă. Este imposibil să fie votată o asemenea lege în Republica Moldova, asta ar însemna să încălcăm grav prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, întrucât aceasta spune că orice fel de opinie inclusiv cea care şochează are dreptul să fie exprimată în societate, iar autorităţile trebuie să aibă grijă ca orice fel de întrunire publică să aibă loc paşnic. În rest, fiecare poate vorbi orice, de la lucruri relevante şi logice, până la prostii şi aberaţii, toate au loc în spaţiul public”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Primarul de Chişinău speră că, totuşi, marşurile “unioniştilor” şi “stataliştilor”, programate pentru 16 septembrie, vor fi paşnice. Însă, pentru a evita ciocnirile şi violenţele, cele două tabere vor avea locuri diferite unde să-şi manifeste pledoariile. Cel puţin asta a propus municipalitatea. Astfel, “Acţiunea 2012”, va protesta pe traseul Academia de Ştiinţe (bulevardul Ştefan cel Mare) – strada Ismail – Mateevici – Parcul Valea Morilor şi Teatrul Verde, iar “Patrioţii Moldovei” se vor aduna în scuarul Palatului Sindicatelor din sectorul Râşcani al Chişinăului.
 

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.