Cele mai aşteptate filme româneşti, în programul ZFR Chişinău

Cele mai de succes filme româneşti din ultimul an vor putea fi văzute în cadrul ediţiei a noua a ZFR Chişinău, care va avea loc între 21 şi 24 septembrie la cinematograful Cineplex-Loteanu.

 

Tradiţionala secţiune FILME NOI va cuprinde câteva dintre cele mai aşteptate lungmetraje recente: “Oameni de treabă” (2022), de Paul Negoescu, “Spre Nord” (2022), de Mihai Mincan, “Tigru” (2023), de Andrei Tănase, “Capra cu trei iezi” (2022), de Victor Canache, şi “Boss” (2022), de Bogdan Mirică. La acestea se adaugă filmul pentru copii “Copacul dorinţelor: Amintiri din copilărie” (2021), de Andrei Huţuleac.

 

Proiecţiile vor fi cu intrare liberă şi vor fi urmate de discuţii cu regizori şi producători. Filmele, prezentate în premieră în Republica Moldova la ZFR, vor fi subtitrate în limba engleză.

“Secţiunea de filme noi din acest an reflectă o direcţie recentă tot mai puternică: dorinţa multor regizori români de a încerca cinematografia de gen. Publicul din Republica Moldova va putea să vadă, astfel, cinci producţii româneşti surprinzătoare, care au elemente de thriller, de film de acţiune sau chiar de horror”, spun organizatorii.

“Oameni de treabă” a avut anul trecut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo, iar în primăvara acestui an a câştigat mai multe premii la Gala Gopo, inclusiv trofeul pentru cel mai bun film. Lungmetrajul îl are ca protagonist pe Ilie (Iulia Postelnicu), un poliţist de la ţară care își dorește un trai modest și confortabil, dar sfârșește prin a lua cele mai greșite decizii. “Oameni de treabă” va fi proiectat în prezenţa regizorului Paul Negoescu.

Selectat în secţiunea Orizzonti a ediţiei de anul trecut a prestigiosului Festival de la Veneţia, “Spre Nord”, debutul în ficţiune al regizorului Mihai Mincan, este inspirat dintr-un caz real întâmplat în anii `90. În timpul turei sale la bordul unei nave transatlantice, Joel, un marinar filipinez credincios, dă peste Dumitru, un pasager clandestin român ascuns într-un container. Ştiind că tânărul riscă să fie aruncat peste bord dacă este descoperit de ofiţerii navei, Joel decide să-l protejeze. Producătorul Radu Stancu va fi prezent la Chişinău pentru o discuţie cu publicul.

Bazat pe celebra poveste cu acelaşi titlu a lui Ion Creangă, “Capra cu trei iezi” este un horror de debut care îi are în rolurile principale pe Maia Morgenstern şi Marius Bodochi. În România rurală a secolului al 19-lea, izolată de lume, o văduvă și mamă a trei copii este nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își dă-n vileag adevărată natură sadică. “Capra cu trei iezi” a fost unul dintre filmele româneşti de anul trecut cu mare succes la spectatori, câştigând şi premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. Filmul va putea fi văzut în prezenţa regizorului Victor Canache şi a producătoarei Luana Georgiţă.

“Tigru” a avut premiera mondială la începutul acestui an la Festivalul de la Rotterdam, iar ulterior a câştigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF. Vera e medic veterinar într-un mic și pitoresc oraș transilvănean. În ziua când un tigru confiscat de la un interlop local este adus la grădina zoologică unde lucrează, femeia descoperă un secret care o dă peste cap. Regizorul Andrei Tănase va veni la rândul său la Chişinău pentru a se întâlni cu publicul ZFR.

Ediţia a noua se va încheia cu proiecţia filmului “Boss”, de Bogdan Mirică (devenit cunoscut cu “Câini”, în 2016). Filmul îl are în prim-plan pe Bogdan (Laurenţiu Bănescu), un șofer de ambulanță metodic care participă la un jaf armat alături de trei bărbați pe care abia îi cunoaște. Dar jaful se sfârşeşte prost, iar Bogdan iniţiază o investigație aproape obsesivă, în încercarea de a afla identitățile complicilor.

Tot din secţiunea FILME NOI face parte şi “R.M.N.” (2022), care a fost deja anunţat şi care este inclus şi în Focusul pe care ZFR i-l dedică în acest an cunoscutului regizor Cristian Mungiu.

Nici din programul din acest an nu putea să lipsească secţiunea Filme pentru copii. Cei mici, dar şi părinţii şi bunicii lor vor putea să vadă “Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie”, de Andrei Huţuleac. Mara, o fetiță de 12 ani grav bolnavă, pornește într-o călătorie fantastică plină de năzuințe. Fata descoperă lângă un centru de îngrijiri paliative un copac care o poate transporta în povestea ei preferată: “Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă. Un film pentru întreaga familie, inspirat din fapte reale şi care spune o poveste plină de peripeții, momente de umor, emoție și speranță. Filmul va fi proiectat în prezenţa co-scenaristului şi producătorului Mihai Mănescu.

Mai multe informaţii pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum şi pe site-ul zfrmd.ro.

Producţiile din secţiunile Retro şi Filme studenţeşti, precum şi întregul program vor fi anunţate în curând.

În acest an, Zilele Filmului Românesc vor merge și în alte şapte oraşe din Republica Moldova: Hânceşti (21 septembrie), Nisporeni (22 septembrie), Călăraşi (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălţi (30 septembrie – 1 octombrie) şi Cahul (7-8 octombrie), unde vor fi prezentate câteva dintre peliculele din selecţia de la Chişinău.


ZFR este un eveniment organizat de către Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producţie ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău, Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.

Parteneri: DACIN SARA, Arhiva Națională de Film Română, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Castel Mimi.

Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, casa de modă Raquette,

Parteneri media: TVR Moldova, Jurnal TV, TV8, Tezaur TV, Moldova.org, Ziarul de Gardă, Ziarul Național, Radio Chișinău, Realitatea / RLive, Agro TV Moldova, Unimedia, Dance FM, Ea.md, Deschide.md, Radio Noroc.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.