CEC a încheiat primirea dosarelor. Iată câţi moldoveni vor să lupte pentru funcţia de preşedinte

Comisia Electorală Centrală a încheiat vineri, 9 septembrie, primirea dosarelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă care vor colecta semnături în susținerea candidaţilor la funcția de șef al statului. Astfel, 24 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au anunţat intenţia de a participa în cursa pentru prezidenţialele din 30 octombrie.

Trei dintre aceştia, Marian Lupu, Mihai Ghimpu şi Iurie Leancă, au depus deja la CEC listele cu semnăturile necesare.

Astfel,pentru funcţia supremă în stat vor lupta 10 lideri şi reprezentanţi ai partidelor politice: preşedintele PDM, Marian Lupu, preşedintele PL Mihai Ghimpu, preşedintele PPEM Iurie Leancă, preşedintele PSRM Igor Dodon, liderul PAS Maia Sandu, liderul Platformei DA Andrei Năstase, preşedintele Partidului Dreapta Ana Guţu, liderul Patrioţii Moldovei, Mihail Garbuz, reprezentantul Partidului Nostru, jurnalistul Dumitru Ciubaşenco, candidatul Partidului Ravnopravie, medicul Inna Popenco.

În calitate de candidaţi independenţi şi-au anunţat intenţia de a participa: deputatul Valeriu Ghileţchi, antreprenorul Artur Croitor, avocatul Ion Dron, activistul civic Oleg Brega, analistul Roman Mihăieş, avocatul Ilie Rotaru, fostul preşedinte Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, fostul ministru Anatol Plugaru, Vadim Brînzan, care a candidat şi la postul de guvernator BNM, liderul PNL, dar care s-a declarat candidat independent Vitalia Pavlicenco, juristul Mihai Corj.

În plus, în ultima zi au depus cerere ex-premierul Vasile Tarlev, activista Maia Laguta şi locuitoarea satului Horodişte, raionul Donduşeni, Georgeta Savițchi.

Potrivit Codului Electoral, perioada de colectare a semnăturilor pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova se va încheia pe data de 29 septembrie curent.

Toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova vor trebui să depună liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15.000 şi nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 30 octombrie.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.