Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT

În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima toate nemulțumirile legate de apa potabilă din instituțiile de învățământ. Apoi, poți merge într-un sat din Ialoveni să înveți cum să semeni semințe și alte șmecherii, iar la sfârșit de săptămână poți merge la un concert pe întuneric.

PE LUNG

1. Ce se întâmplă cu apa potabilă din școli și grădinițe?

Un grup de consilieri municipali ai Chișinăului organizează o masă rotundă despre apa potabilă în școli și grădinițe. Subiectul discuției va constitui: „elaborarea unui proiect de decizie în vederea asigurării cu apă potabilă a copiilor din instituțiile preșcolare și școlare din capitală”. Potrivit lor, masa rotundă se organizează pentru a analiza situația actuală privind aprovizionarea cu apă potabilă a instituțiilor de învățământ precum și identificarea soluțiilor în acest sens. La discuții sunt invitați reprezentanții autorității publice, cetățenii municipiului Chișinău, reprezentanții societății civile, ai direcţiilor sectoriale de învăţământ, precum și alte părți interesate.

Evenimentul va avea loc vineri la ora 15:00 la Primăria mun. Chișinău. Este nevoie de înregistrare prealabilă și o puteți face AICI.

2. Să semănăm semințe vii

Când, cum și ce semănăm într-o grădină agroecologică în februarie, dar și pe parcursul celorlalte luni? Mici reguli și alte șmecherii de grădinar vor fi abordate pe parcursul instruirii. Partea practică se va derula direct în grădină, deci fiecare participant trebuie să vină îmbrăcat corespunzător. Participarea este gratuită.

Instruirea va dura jumătate de zi și vei învăța reguli și metode de a semăna în col răsad, vei face exerciții practice de semănat în ghiveciuri, inclusiv pentru cei care locuiesc la bloc și vor să crească ceva pe pervaz, la balcon sau la terasă, vei vizita Grădina Experimentală, vei face exerciții practice de semănat direct în sol mulcit. La sesiunea de întrebări, răspunsuri veți avea parte de gustări vegetariene și vegane cu ingrediente din grădină. Fiecare participant va primi cadou două pliculețe de semințe. Participanții care vor aduce o torbiță/căldărușă cu materie organică (coji de fructe, legume și ouă) pentru compostul grădinii, vor fi răsplătiți cu diverse surprize.

Instruirea va avea loc la Grădina Moldovei (satul Cigîrleni, Ialoveni), sâmbătă la ora 09:00.

3. Joacă ping-pong pentru a ajuta persoanele care suferă de boli incurabile

Turneul de Tenis de Masă Hospices of Hope Moldova revine. Anul trecut, 48 de participanți s-au luptat pentru locurile I, II și III, iar în acest an organinzatorii se așteaptă că tot atâția participanți (dacă nu mai mulți) să se alăture evenimentului.

Dacă vrei să fii unul dintre ei, înregistrează echipa ta (2 persoane)* cu un mesaj la [email protected] sau un apel la +373 60 744 068 / +373 60 394 306 și vino pe 22 februarie 2020, la 8.00, la Complexul Sportiv al USM de pe str. Nicolae Testemițanu nr. 6 (blocul FRIȘPA al USM).

Donația de participare este de 2000 MDL/echipă, iar toate fondurile colectate în urma evenimentului vor fi utilizate pentru a ajuta persoanele care suferă de boli incurabile în regiunile Orhei, Soroca, Ocnița, Cahul și Taraclia din Republica Moldova.

Totodată, este posibilă și sponsorizarea acestui eveniment. Scrie-le un mail la adresa [email protected] și ei îți vom expedia pachetele de sponsorizare disponibile.

*În cazul în care nu găsești un coechipier, înregistrează-te singur, iar organizatorii vor completa echipa ta!

4. Discuții între părinți despre prieteniile copiilor lor online

Ești părinte de adolescent. Îl observi că-i tot mai activ pe rețelele sociale, își face prieteni noi, comunică și e tot mai absent din viața offline, iar tu nu știi ce să faci cu asta?

Prieteniile online însă uneori pot fi periculoase, pentru că niciodată nu știi cine îți citește mesajele și care sunt adevăratele intenții ale persoanei pe care ai cunoscut-o online. Este o mare provocare pentru adolescent, dar și pentru părintele care vrea să se asigure că copilul lui este pregătit să facă față noilor provocări din viața lui, inclusiv cea virtuală.

Evenimentul este dedicat părinților care au copii de vârsta 13-15 ani, preocupați de educarea comportamentelor și interacțiunilor sigure ale copiilor cu alți utilizatori din spațiul virtual.

La eveniment se va discuta despre:

  • Prieteniile adevărate. Există sau nu pe online?
  • De ce mulți tineri se folosesc de internet ca să lege prietenii?
  • Câtă încredere avem în prietenii virtuali și cât de sinceri pot fi aceștia?
  • Când ne punem semne de întrebare?
  • Cum îl putem ajuta să evite prieteniile dubioase și relațiile nesănătoase?

Evenimentul va avea loc laPatisserie Caramel, str. Bănulescu Bodoni 4, Chișinău,  sâmbătă, 22 februarie 2020, între orele 12:00-14:00.

Participarea este gratuită, în baza înregistrării prealabile care poate fi făcută AICI.

5. Concert pe întuneric

Marcel Lazăr revine cu un recital de pian pe întuneric. Evenimentul va avea loc duminică la ora 17:30 (la Sala cu Orgă) cu un pahar de vin și expoziția din Sala cu Orgă semnată de Petru Raiu.

Programul include:

J.S.Bach – Preludiu și Fugă în Re Major din CBT II
J.Brahms – Sonata op. 1
L.v.Beethoven – Sonata op. 27 nr. 2 (Sonata lunii)
F.Chopin – Nocturne

Biletele la concert costă între 80-150 de lei și pot fi cumpărate online.

6. Joc în Parlamentul Republicii Moldova

Elevii liceelor din întreaga țară să participe la o luptă intelectuală pe cinste – jucăm „Ce? Unde? Când?” tematic – democrație, proces legislativ, activitate Parlamentară etc..

Echipele vor fi formate din până la 6 elevi din același liceu. Cea mai bună echipă va reprezenta regiunea în jocul final, împotriva câștigătoarelor din celelalte regiuni.

Etapa I – concursuri regionale.

5 jocuri – câte unul în fiecare Oficiu Teritorial de Informare a Parlamentului (Edineț, Orhei, Leova și Comrat) și unul în Chișinău.

Chișinău – duminică, 23 februarie, Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu”, bd. Ștefan cel Mare și Sfînt 148, începând cu ora 12.00. Înregistrarea echipelor pe loc, înainte de eveniment.
Date de contact pentru informații: Victor Pruteanu, 0220 820 508

Drochia – luni, 9 martie, liceul teoretic „Mihai Eminescu”, bd. Independenței 36 A, începând cu ora 10.00 . Pentru înregistrare la eveniment: Belitei Stela, 0 22 820 392

Ungheni – joi, 12 martie, liceul teoretic ,,Vasile Alexandri” str. Națională, nr.13, începând cu ora 11.00. Pentru înregistrare la eveniment: Luchianova Zinaida, 022 820 395

Iargara, Leova – vineri, 6 martie, Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din orașul Iargara, raionul Leova, începând cu ora 11.00 . Pentru înregistrare la eveniment: Timofti Mihail, 0 263 23 202

OTIP Comrat: – data și locația încă nu este stabilită. Înregistrarea se face în prealabil.
Date de contact pentru informații:Reguș Svetlana, 022 820 398

Durata jocurilor – aproximativ 2 ore.

Etapa II – finala – 30 martie.

Echipele care au învins în jocurile din prima etapă vor parcurge individual un traseu format din muzeul Parlamentului, bibliotecă, sala pentru conferinţe de presă, sala Europei şi sala de şedinţe plenare. Fiecare sală îi va întîlni cu o probă intelectuală, care va pune la încercare atît cunoștințele participanților, cît și abilitățile de lucru în echipă. Echipele vor fi punctate la fiecare probă și cei care acumulează punctajul maxim câștigă jocul.

Durata – aproximativ 2 ore și jumătate.

7. Cunoaște-ți orașul

La cei 30 de ani ai Zilei Internaționale a Ghidului de Turism, se va desfășura gratuit în perioada 21-23 februarie următoarele excursii pietonale:

21 februarie, Soroca, ora 14.30, Muzeul de Istorie și Etnografie, ghid – Nicolae (l.română)
22 februarie, Bălți, ora 12.00, Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ghid – Victor (l. rusă)
23 februarie, Chișinău, ora 12.00, Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ghid – Andrei (l.română)
23 februarie, Chisinau, ora 12.00, Monumentul luiȘtefan cel Mare și Sfânt, ghid – Alina (l.rusă)
23 februarie, or.Comrat, ora 12.00, Primaria orasului, ghid – Vera (l.rusă)

Acest eveniment are scopul să reunească majoritatea ghizilor de turism din RM, toți membri ai Asociației Naționale a Ghizilor care desfășoară programe turistice pe întreg teritoriul țării, contruibuie la crearea programelor noi turistice și promovează în mod direct Republica Moldova.

Asociația Națională a ghizilor, în colaborare cu instituțiile statului, își dorește să propună îmbunătățiri legislative pentru o mai bună reglementare a activităților legate de formarea, atestarea, monitorizarea și desfășurarea activității de ghid de turism.

Foto principală: Facebook/ Grădina Moldovei

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.