Când sânii sunt o povară greu de dus: ce este reducția mamară și cât costă în Moldova

Ilustrație de Ashley Britton.

Deși sânii mari sunt considerați în mod stereotipic o trăsătură seducătoare și au fost intens sexualizați, pentru unele femei un piept voluminos este mai degrabă o povară, la propriu. Când sânii foarte mari provoacă disconfort, afectează calitatea vieții și generează probleme de sănătate, medicii oferă o soluție definitivă: operația de reducție mamară.   

Aparent, este o intervenție chirurgicală solicitată tot mai frecvent. În 2017, în SUA a fost înregistrată o creștere de 11% a numărului de operații de reducție mamară într-un an. Și în Marea Britanie numărul acestora a crescut cu 9% în 2019. Reducția mamară se practică și în clinicile din Moldova: despre ea îți povestim în acest material.  

Ce este reducția mamară și când se recomandă 

„Reducția mamară reprezintă micșorarea volumului glandelor mamare prin îndepărtarea unei cantități de țesut glandular, țesut adipos și ajustarea proporției sânilor. Reducția mamară nu este o procedură, ci o operație chirurgicală destul de serioasă, care se face în cazurile în care volumul glandei mamare este exagerat de mare și nu satisface pacienta în primul rând din punct de vedere medical”, spune Oleg Conțu, conferențiar universitar în cadrul USMF și chirurg plastician la o clinică privată din capitală.  

Deși nu este o operație solicitată la fel de des ca mărirea sânilor, chirurgul spune că efectuează o operație de reducție, în medie, o dată pe lună. Indicațiile medicale care pot duce la necesitatea îndepărtării unei părți din țesutul mamar sunt legate, în primul rând, de probleme la coloana vertebrală și la umeri. În timp, greutatea în exces a sânilor poate deforma coloana vertebrală și crea un dezechilibru simțitor. „Pe lângă asta, sutienul face adâncituri dureroase pe umeri, care creează un disconfort foarte sever. Mai sunt și chestiuni igienice, cum e transpirația abundentă când este cald. Indiscutabil, sportul de orice fel devine problematic”, punctează specialistul. 

Dificultatea de a face sport atunci când sânii sunt prea mari este confirmată și de alegerea unor sportive profesioniste de a-și micșora sânii. Tenismena româncă Simona Halep a optat pentru reducția sânilor când avea 17 ani, trecând de la cupa DD (mărimea 5) la cupa C (mărimea 3). Sportiva a declarat că sânii mari îi afectau viteza de reacție, provocându-i disconfort și-n viața de zi cu zi. „Aș fi optat pentru o reducție a sânilor chiar dacă nu aș fi fost sportivă”.  

Când mult e „prea mult” 

Care este dimensiunea sânilor de la care începe disconfortul și pot apărea probleme medicale? Depinde, în mare măsură, și de parametrii corpului. Oleg Conțu spune că „același volum al pieptului arată diferit în funcție de înălțimea și lățimea cutiei toracice. De regulă, ceea ce e mai mult de mărimea 4 (cupa D), mărimile 6, 7 și mai mult, începe să creeze disconfort.” 

Pe lângă indicațiile medicale, un alt aspect este și cel estetic. Vedete ca Queen Latifa sau Drew Barrymore au mers sub bisturiul chirurgului pentru o reducție a sânilor naturali din motive estetice, în primul rând. Cea din urmă spunea că „devine ciudat pentru femei și sânii lor pentru că bărbații se uită atât de mult la ei. Când sunt enormi, te afectează și devii timid”. 

Jurnalista Carla Jenkins scria într-un articol pentru The Guardian că decizia de a-și micșora sânii a avut un impact covârșitor nu doar pentru corpul ei, ci și pentru sănătatea emoțională. „Nu-mi mai ascund corpul sub straturi de haine. Pot să stau dreaptă fără să atrag priviri sau să fiu acuzată că vreau atenție. Cel mai eliberator a fost să nu trebuiască să iau analgezice în fiecare zi pentru durerile cronice de cap, de spate sau de gât.” 

„Pacientele care vin în prezent la noi sunt deja foarte bine informate și pregătite pentru operație. Rar au fost situații ca pacienta să fie hotărâtă și după asta să se răzgândească. Decizia poate dura ceva timp – o jumătate de an, un an. Până la urmă, pacienta decide s-o facă pentru că există indicații și ele nu dispar, iar pieptul nu se micșorează de la sine.” Chirurgul spune că și atunci când motivul e de ordin estetic, există indicații medicale pe care pacientele nu le sesizează deocamdată, dar care se pot face simțite în timp. 

Citește și despre Cum să-ți autoexaminezi sânii și să previi maladiile

În clinicile estetice din Moldova nu este obligatorie consultarea pacientului de către un psiholog înainte de o operație estetică. Totuși, chirurgii plasticieni spun că discută pe îndelete cu pacientele care vin pentru o reducția mamară, dar și pentru alte operații. Iar dacă apar dubii privind starea psihologică a pacientei, medicul poate solicita consultația unui specialist în sănătate mintală.  

Ce presupune operația de reducție a glandelor mamare 

„Intervenția chirurgicală se face sub anestezie generală și poate dura între patru și șase ore. În funcție de volumul inițial al glandei mamare, pot fi mai multe modalități de operare. Operația de reducție mamară este însoțită de ridicarea sânilor și de repoziționare în așa fel ca estetic să arate bine”. Oleg Conțu adaugă că reducția sânilor este o operație care se suportă relativ ușor de către paciente. 

Spitalizarea poate dura între două și patru zile, iar cea mai importantă perioadă sunt primele două săptămâni. Medicul spune că perioada de recuperare nu este dificilă: cicatricea se reabsoarbe în câteva luni, iar glandele mamare își ocupă forma. Efortul fizic este contraindicat în primele săptămâni, iar sportul poate fi reluat după o lună și jumătate. 

Când nu este recomandată o operație de reducția a sânilor? Chirurgul spune că atunci când există contraindicații medicale specifice. „Această operație nu este o urgență medicală. Se fac investigații, se discută cu pacienta și se ia o decizie care ia în primul rând în considerare dorința ei.”  

De la ce vârsta se efectuează operația de reducție mamară 

În Moldova nu este nevoie de atingerea majoratului pentru o astfel de operație, întrucât pot exista indicații medicale care dictează necesitatea acesteia. „Pacientele vin de la vârste destul de fragede – 17, 18 ani.” De obicei, spune specialistul, aceste situații sunt legate de dereglări hormonale majore. 

„Am avut o pacientă foarte tânără, căreia i-a fost efectuată operația de reducție a glandei mamare de două ori. Sânii, însă, continuau să crească în volum din cauza unei dereglări hormonale severe. Am fost nevoiți să facem mastectomie (îndepărtarea totală a glandelor mamare) pentru că nu se mai oprea creșterea țesutului glandular. Când sunt motive medicale, nu există o vârstă stabilită”, conchide expertul. „Și o fetiță de 15, 16 ani poate avea această problemă. În acest caz este nevoie de acordul tutorelui pentru efectuarea operației.” 

Pentru reducția mamară optează și femei de vârstă mijlocie, de peste 50 de ani și mai mult. De multe ori, sânii cresc foarte mult în volum din cauza luării în greutate și a schimbărilor hormonale prin care trece o femeie pe parcursul vieții, și pot provoca un disconfort major. Operația de reducție mamară poate fi o soluție și în cazul sânilor foarte asimetrici, spune specialistul.  

Unde în Moldova se face operația de reducție a sânilor și cât costă 

Există mai multe clinici private în Moldova, unele specializate în chirurgie estetică, care efectuează această operație. Oleg Conțu ne-a spus că și în instituțiile medicale de stat se poate face o asemenea operație, dar mult mai rar. „De regulă, când există situații foarte speciale, cum este o gigantomastie severă, adică o mărime exagerată a glandelor mamare. Acolo poate fi necesară o asistență reumatologică pentru pacientă.” 

Prețul pentru o intervenție chirurgicală de reducție a sânilor variază. „Începând cu un lifting minor cu înlăturarea țesutului glandular și până la operații majore, sinecostul unei asemenea operații ar varia între 2000 și 4000 de euro”, afirmă medicul. Și la alte clinici private din Chișinău prețul depășește 3000 de euro pentru o operație. Specialistul adaugă că la reducția mamară, ca și la orice altă operație estetică, se pun în balanță riscurile și cheltuielile financiare cu eventualele beneficii și se ia o decizie potrivită pentru pacientă.  

  

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.