SexEd pentru adulți. Cum să-ți autoexaminezi sânii și să previi maladiile

Anual, la nivel global, se înregistrează peste 14 milioane de cazuri noi de cancer, iar 8,8 milioane de persoane diagnosticate cu cancer decedează. Cea mai răspândită formă de cancer este cancerul mamar. Peste 1000 de femei din țara noastră sunt diagnosticate, anual, cu cancer la sân. 90% dintre cazurile de cancer la sân diagnosticate în stadiu incipient pot fi vindecate complet. Iar pentru că această maladie poate fi asimptomatică la etapa inițială, medicii le recomandă femeilor să-și examineze sânii lunar – înainte și după menstruație, pentru a observa cât mai repede orice schimbare. 

Cum îți examinezi sânii

Sub duș, folosindu-te de vârful degetelor fă mișcări circulare pe tot sânul, din exterior spre centru. Verifică întregul sân, inclusiv subrațul. Verifică fiecare umflătură, porțiune îngroșată sau dură.

Enlarge

palpare-1
Foto: Ecaterina Buruiană

Dacă observi vreo schimbare, fă-ți o programare la medicul ginecolog. Verifică-ți ambii sâni regulat, în aceeași perioadă a lunii, pentru a te familiariza cu țesuturile lor și a putea sesiza când apare vreo schimbare.

În fața oglinzii, privește-ți sânii cu mâinile ținute în lateral. Apoi ridică-ți brațele deasupra capului. Verifică forma sânilor, dacă există umflături, adâncituri ale pielii sau modificări ale sfârcurilor.

Enlarge

palpare-oglinda
Foto: Ecaterina Buruiană

Așează-ți palmele pe șolduri și apasă ferm pentru a-ți contracta mușchii pectorali. Nu-ți face griji dacă sânul drept nu este la fel ca cel stâng – majoritatea femeilor au sâni disproporționați. Verifică fiecare sân în parte să vezi dacă prezintă vreo adâncitură, pliuri ale pielii sau alte schimbări. Dacă simți sau vezi ceva ce pare neobișnuit, fă-ți o programare la medicul ginecolog.

De asemenea, poți verifica sânii stând așezată. Pune o pernă sub umărul drept și pune brațul drept sub cap. Folosind mâna stângă atinge cu vârfurile degetelor, cu mișcări circulare, tot sânul drept până la subraț. Efectuează palpări ușoare, medii și ferme. Prinde sfârcul – verifică dacă apar scurgeri și umflături. Repetă aceeași pași și pentru sânul stâng.

Enlarge

1
Foto: Ecaterina Buruiană

Ceva s-a schimbat. Ce faci?

Dacă ai observat un nodul sau anumite schimbări la nivelul sânului, trebuie să mergi la medicul de familie, care ar îți va da îndreptare la ginecolog și la analiza de sânge.

„Întotdeauna este important ca femeile care au depistat unele nereguli să meargă la medicul ginecolog cât mai repede posibil. Iar dacă medicul va depista anumiți noduli, pacientul va fi trimis să consulte specialistul mamolog”, explică medica Elena Neaga. Pentru a colecta informațiile necesare, medicul te va întreba despre istoricul medical, va examina sânii și ganglionii limfatici. După consultație, îți va fi indicată mamografia sau ecografia mamară. Iar pentru conturarea unei imagini mai clare, s-ar putea să fii îndemnată să faci rezonanță magnetică nucleară (cunoscută ca RMN).

Însă, etapa decisivă pentru confirmarea sau excluderea diagnosticului de cancer mamar îl reprezintă biopsia (puncția). Aceasta presupune prelevarea unor celule sau porțiuni de țesut din formațiunile suspecte ale sânilor, cu trimiterea ulterioară la laborator pentru examinarea celulelor. Majoritatea acestor analize sunt făcute la Institutul Oncologic din Chișinău sau la clinicile private. 

Cum poți preveni

Organizația Europe Against Cancer a elaborat un Cod anticancer, care enumeră o serie de acțiuni pentru prevenirea cancerului:

  • Nu fuma. Dacă ești fumător, renunță la acest obicei sau nu fuma în prezența nefumătorilor;
  • Evită obezitatea. Fă exerciții fizice în fiecare zi timp de cel puțin 30 de minute;
  • Consumă zilnic legume, fructe și cereale. Limitează consumul de alimente care conțin grăsimi animale, precum și consumul de alcool;
  • Evită expunerea excesivă la radiațiile solare.

De asemenea, este recomandat ca femeile care-și încep viața sexuală să efectueze anual un control ginecologic. După vârsta de 25 de ani, este bine să participi la programele de screening pentru depistarea cancerului de col uterin sau cervical.

 

În 2020, 2,3 milioane de femei din toată lumea au fost diagnosticate cu cancer la sân, iar 685 de mii au decedat din cauza acestei maladii.

 

În vara anului 2018, a fost lansată campania „Un doctor pentru tine”, în cadrul căreia trei camioane dotate cu echipament medical pentru depistarea cancerului mamar au pornit prin mai multe raioane din țară. Astfel, localnicele satelor unde se oprea camionul puteau să-și facă o mamografie gratuită.

La nivel global, se prognozează o creștere a cazurilor noi de cancer. Anume din acest considerent, în fiecare an se organizează campania „Luna în roz”, scopul căreia este conștientizarea maladiei și posibilităților de prevenire, depistare precoce și tratare a cancerului mamar. Această campanie este inițiativa din 1985 a Societății Americane a Cancerului, stabilită prin convenție internațională și susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În timpul acestei luni, sunt organizate evenimente, consultări și analize gratuite, campanii ample de informare pentru prevenirea sau depistarea timpurie a maladiei.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.