Ce este preludiul și de ce nu trebuie să-l ignorăm dacă vrem o relație armonioasă 

Sursa: estherperel.com/blog/rethinking-foreplay

La ce te gândești când auzi cuvântul preludiu? Percepțiile față de sex și intimitate sunt influențate atât de propriile senzații, cât și de ceea ce ne prezintă industria filmului (inclusiv cea pentru adulți) și publicitatea. Iar când e vorba de preludiu, „partea introductivă” a sexului, fiecare partener/ă poate vedea acest pas în forme diferite. De aceea, îți propun să afli mai multe despre ce este preludiul și de ce este important în relația de cuplu. 

Ce este preludiul

Preludiul reprezintă orice activitate cu tentă sexuală, care are menirea să „pregătească” partenerii înainte de un raport sexual. Opțiunile pentru preludiu sunt extrem de variate, începând de la sărutări, atingeri și șoapte, până la sexul oral sau utilizarea jucăriilor sexuale, pentru a mări doza de plăcere. Durata preludiului, de asemenea, diferă de la un cuplu la altul și de multe ori poate fi mai mare decât durata raportului sexual în sine. 

Sexologa Natalia Pavalachi spune că preludiul este ceea ce nu ar trebui să lipsească din interacțiunea noastră sexuală. „Ne-am obișnuit să percepem preludiul ca pe un aperitiv înainte de mâncarea principală, adică la sexul prin penetrare. Cred totuși că ar trebui să scoatem cuvântul preludiu din vocabularul nostru, pentru că în interacțiunea noastră sexuală, toate acțiunile care ne aduc plăcere, sunt sex.” Specialista afirmă că evitarea unei delimitări între preludiu și raportul sexual ne-ar ajuta să scăpăm de conceptul că doar penetrare este ceea ce ne poate aduce maximă plăcere. 

Preludiul ajută partenerii să crească gradul de intimitate, dar și eliberează o serie de hormoni (oxitocina, serotonina, dopamina) care ajută corpul să se relaxeze. Drept consecință, cresc șansele obținerii unui orgasm. Preludiul este cea mai mai bună opțiune pentru cuplurile în care partenerii au un nivel diferit al dorinței sexuale. 

De asemenea, prezența diferitor practici sexuale poate crește semnificativ durata partidelor de sex. Asta demonstrează un studiu la care au participat 8656 de australieni, atât femei, cât și bărbați cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani. Cuplurile, ale căror interacțiune sexuală includea o varietate mare de practici (inclusiv sexul oral și autostimularea), au o durată mai mare a raportului sexual, decât cele care practică în mare parte doar sex prin penetrare. 

Citește și: SexEd pentru adulți. Ce te împiedică să ai orgasm?

De ce este important pentru femei

Chiar dacă nu suntem atât de diferiți din punct de vedere sexual, există diferențe în ceea ce privește excitarea la femei și bărbați. Majoritatea bărbaților nu au nevoie de mult timp pentru a atinge un nivel de excitare necesar pentru a întreține un raport sexual, însă acest lucru nu este valabil în cazul femeilor. 

Astfel, preludiul este mult mai important pentru femei, ajutând corpul să se excite, micșorând riscul unor senzații neplăcute și mărind șansele unui orgasm. Săruturile, atingerile și stimularea zonelor erogene prin diverse metode măresc fluxul sanguin în zona genitală, ceea ce crește sensibilitatea clitorisului, sporește lubrifierea și face ca mușchii vaginului să se relaxeze și dilate, astfel încât să permită penetrarea.

În rezultatul unui studiu efectuat în SUA,  la care au participat 1.055 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 94 de ani, s-a constatat că doar pentru 18,4% dintre femei sexul vaginal este suficient pentru a atinge orgasmul. În același timp, 36,6% dintre femei au spus că pentru a atinge orgasmul au nevoie de stimularea clitorisului în timpul actului sexual. 

Preludiul joacă un rol important nu doar din punct de vedere fiziologic, ci și emoțional. Timpul pe care îl dedicăm interacțiunii cu partenerul nostru și plăcerea pe care ne-o oferim reciproc, ne conectează unul cu celălalt și crește gradul de încredere în partener.

De ce este important pentru bărbați

Cu siguranță, un sex rapid și intens este perfect pentru unii bărbați. Însă, nu trebuie să uităm că preludiul este la fel de important și pentru bărbați. Sexologa Natalia Pavalachi spune că atitudinea bărbaților față de preludiu depinde de percepția sa față de funcționalitatea sexuală. „Unii bărbați se pot teme că-și vor pierde erecția sau vor ejacula foarte rapid. Bărbatul care are probleme de erecție, atunci când este excitat, este într-un regim de competiție și are tendința să sară peste unele etape importante în sex, de teamă să nu-și piardă erecția.” Cu toate acestea, specialista spune că, pe parcursul unui raport sexual, nivelul erecției este diferit, iar scăderea acestuia nu ar trebuie să-l alarmeze pe bărbat. Scăderea erecției este un fenomen absolut normal. O pauză care include sărutări, atingeri sau alte practici sexuale poate ajuta bărbatul să revină la erecția inițială, dar și lungește și intensifică plăcerea. 

În cazul bărbaților care se confruntă cu probleme de erecție, un preludiu care apropie partenera de orgasm sau îi oferă unul îl scutește de presiunea de a arăta o anumită performanță în timpul sexului și se poate concentra pe propria plăcere.

Citește și: Explozie de hormoni și senzații. Ce beneficii are orgasmul?

Explorează 

Dacă până acum am vorbit mai mult teoretic, în continuare trecem la exerciții practice. Preludiul este o muncă de echipă și are ca scop satisfacția ambilor parteneri. Atunci când vine vorba de preludiu, ar trebui să lăsăm deoparte toate prejudecățile și să pornim de la propriile senzații. Să explorăm corpul nostru și al partenerului și să experimentăm.  

Cheia succesului este comunicarea. Ambii parteneri trebuie să comunice despre necesitățile, fanteziile sau lucrurile pe care ar dori să le încerce. Acordând mai mult timp preludiului, poți descoperi noi zone erogene, noi practici care aduc plăcere atât ție cât și partenerului. 

Preludiul poate începe cu mult înainte de primele interacțiuni fizice și poate fi etapa de inițiere care creează așteptarea și tensiunea care se vor încheia cu o experiență extrem de plăcută. Să nu uităm că practicile de care avem parte în preludiu pot fi elementul central al sexului și nu este neapărat să treci la etapa penetrării pentru a avea parte de satisfacție și orgasm. Iată câteva metode care ar putea diversifica preludiul: 

  • Sextingul se referă la schimbul de mesaje, fotografii și video-uri erotice și poate fi o metodă excelentă pentru a comunica partenerului dorințele tale. De asemenea, acest gen de comunicare online generează o senzație plăcută de așteptare a revederii; 
  • Dansul în doi poate părea banal, dar într-o atmosferă intimă în care aveți toată libertatea și muzica potrivită poate fi foarte excitant;
  • Baia sau dușul împreună oferă posibilitatea să interacționați, apa caldă oferind un plus de senzații;
  • Masajul este o practică foarte utilă care vă poate ajuta să descoperiți noi zone erogene;
  • Jucăriile sexuale pot aduce un spectru nou de senzații în preludiu, dar și cresc semnificativ șansele de avea orgasm.  

Ce efect are asupra relației

Preludiul este una dintre căile spre o relație de cuplu durabilă. Intimitatea de care au parte partenerii în timpul preludiului, dar și comunicarea despre preferințele sexuale îi pot ajuta pe cei doi parteneri să se cunoască mai bine și dincolo de partidele de sex. „Deseori, în terapie, recomand cuplurilor care se confruntă cu probleme în relație, să aibă parte de intimitate, dar fără penetrare. Sărutări, atingeri, masajul și alte practici sexuale ne ajută să ne focalizăm pe senzațiile corpului nostru și să fim mai aproape de partener”, spune Natalia Pavalachi.  

Sexologa recomandă cuplurilor să nu renunțe la preludiu nici chiar atunci când grijile cotidiene par să nu lase timp suficient pentru intimitate. Satisfacția și doza de hormoni benefici pe care o primim în timpul sexului sunt o metodă sigură de a combate anxietatea și stresul. 

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.