Câţi ani are Moldova?

De Irina Gherasimov/ Chişinău / Moldova.ORG/ — La 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova, la frumoasa vârstă a maturităţii naţionale ar fi cazul să tragem linia şi să ne evaluăm succesele şi insuccesele.

Pentru unii, această sărbătoare stârneşte sentimente patriotice şi de mândrie naţională, pentru alţii, Moldova nu este decât o gazdă, despre istoria şi cultura naţională necunoscând aproape nimic.

De 20 de ani, purtăm în spate ghebul pe nume “Smirnov”, problemă care rămâne încă nerezolvată şi din care cauză au murit o mulţime de oameni. Războiul din 1992 a fost cea mai sângeroasă răsplată pentru o încercare de a ne suplini idealurile naţionale, patriotice şi de reântregire a neamului. Un vis spulberat de către Rusia, atotputernica ţară pentru care Transnistria este doar un depozit de armament.

De 20 de ani acesta este păcatul nostru cel mai mare care rămâne încă neiertat. De 20 de ani ea pluteşte de pe un mal pe altul şi se arată a fi o comunitate fără coloană vertebrală, adaptându-se condiţiilor care le sunt impuse de către Rusia.

La 20 de ani, Republica Moldova are încă foarte multe probleme grave care necesită o atenţie specială şi o implicare a forţelor cu adevărat influente.

Cert este faptul că în 1991, Republica Moldova a urmat o altă cale, calea democraţiei şi libertăţii. Acea perioadă a fost una de renaştere naţională. Cine nu-i cunoaşte pe regretaţii Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovici, pe Gheorghe şi Simion Ghimpu, dar şi pe mulţi alţii cărora nu le-a fost frică să spună că Moldova este sora cea mică a României, iar Limba română ne este grai matern. Ne amintim de piesele patriotice ale Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici mai rar, (alte tendinţe s-au dezvoltat între timp), însă când o facem putem afirma sigur că suntem un neam cu verticalitate.

În aceşti 20 de ani s-au schimbat Preşedinţii, s-a schimbat componenţa Parlamentului şi Guvernului. S-a schimbat istoria, limba, cultura. Un pic mai bine, un pic mai rău. S-au schimbat multe, s-au schimbat mulţi. Ca rezultat, le-am schimbat aproape pe toate. Dar nu s-a schimbat aproape nimic.

Totuşi, Moldova a supravieţuit datorită unui viu interes pentru păstrarea valorilor şi credinţei neamului românesc.

Pentru unii, vârsta împlinită de către tânara noastră ţară, denotă o oarecare maturitate, pentru alţii, aceasta nu este decât o fragedă vârstă a adolescenţei. Până la urmă mă întreb câţi ani are Moldova? 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.