Candu şi Filip: 74 de angajamente din cele 82 incluse în Foaia de parcurs au fost realizate, 8 sunt în proces de realizare

74 de angajamente din cele 82 incluse în Foaia de parcurs privind implementarea Acordului de Asociere RM – UE au fost realizate deplin, iar 8 sunt în proces de realizare. Anunțul a fost făcut luni de președintele Parlamentului Andrian Candu și prim-ministrul Pavel Filip, care au prezentat raportul comun privind gradul de realizare a Foii de parcurs.

Astfel, oficialii au declarat că Guvernul și Parlamentul au realizat practic toate angajamentele asumate în fața partenerilor internaționali în Foaia de parcurs, ceea ce înseamnă în primul rând redobândirea încrederii acestora.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a făcut referire la proverbul german care spune că: „Un lucru bun început, este pe jumătate făcut”., arătându-se convins că în viitor Parlamentul și Guvernul vor reuşi şi mai multe.

”A fost un efort consolidat şi un bun instrument de mobilizare această Foaie de parcurs. În toamnă ne propunem şi ne vom axa pe reforme, ne propunem să continuăm în acelaşi ritm accelerat pentru a reuşi să îmbunătăţim viaţa cetăţenilor din Republica Moldova. Sunt realizări frumoase, dar mai avem multe de făcut pentru cetăţenii ţării”, a precizat Andrian Candu.

Oficialul a anunţat că a subsemnat astăzi împreună cu Pavel Filip o scrisoare în adresa comisarilor europeni Federica Mogherini și Johannes Hahn, față de care în luna martie şi-au asumat acest angajament ca să le expedieze acest raport de realizare a Foii de parcurs.

La rândul său, Pavel Filip a subliniat că cel mai important obiectiv al acestui Guvern a fost recuperea încrederii.

“În primul rând am început recuperarea încrederii partenerilor externi. Am început să nu lucrăm cu vorbe, ci cu fapte. Așa a pornit Foaia de parcurs. Este un document prin care ne-am asumat angajamente foarte clare, limitate în timp și se concentrau pe cele mai importante domenii: anticorupție, libertatea presei, reforma justiției, a Procuraturii. A fost suficient că toți partenerii să aibă încredere în noi”, a menţionat premierul.

Pavel Filip a precizat că, dincolo de tentația de a raporta 100% din realizări, guvernarea “a vrut să facă totul calitativ”. De aceea, a rămas în sesiunea de toamnă să adopte proiectele privind Codul Audivizulului, privind sistemul financiar bancar.

“Au rămas să fie îmbunătățite aceste proiecte, cu participarea experților străini, cei de la FMI, iar în toamnă să fie aprobate. Dacă nu era această susținere parlamentară, cred că nu am fi reușit. Niciodată în ultimii ani nu am fost mai optimist în parcursul Republicii Moldova. Urmează o perioadă nu mai puțin dificilă pentru țară în următoarea jumătate de an, dar avem toată încrederea că Republica Moldova are o perspectivă puternică de dezvoltare”, a mai spus Pavel Filip.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.