Bloguvern » Anatomia unui protest. Dar cu merele ce facem?

Se iau peste 100 de bucăți producători de mere, un embargo pe piața tradițională rusească, procesatori necinstiți și un Guvern care nu poate reacționa în timp util la crize și avem o vinere de proteste în livezile Moldovei.

Joia trecută Primul ministru a ieșit la negocieri cu agricultorii puși pe marșuri spre Chișinău. Motivul e că ei nu-și pot vinde merele. Nu și le mai pot vinde pe piața rusească, europenii piețe nu prea au, iar pe intern, la prețul actual, nici nu merită să le culegi… Vorba unui agricultor, numai pentru a strânge un kilogram de mere trebuie să dai 69 de bani, dar procesatorii oferă un preț de 68 de bani per kilogram. Iar socotelile din iarna acestui an era că merele vor putea fi vîndute cu cel puțin 1,5 lei/kg.

Angry agri business

În linii mari, anual producem 400 de mii de tone de mere. Istoric, 200 de mii de tone se duceau la procesare (pentru suc concentrat). Restul se vindea la piață. Ei bine, din spusele aceluiași agricultor, și anul acesta 200 de mii de tone se vor duce la procesare în Moldova, 100 de mii de tone vor fi vândute în România la aceleași întreprinderi de procesare, 40 de mii de tone vor fi exportate în Egipt, 10 mii de tone vor fi exportate în Qatar, restul 50 de mii de tone pot fi absorbite de piața internă.

Deci problema nici nu constă în faptul că nu putem vinde, dar în  prețul foarte mic de comercializare, care nu acoperă cheltuielile agricultorilor. Dar ei au de achitat rate la bancă, salarii la muncitori, să investească în instalații de sortare pentru ca la anul să exporte în UE.

Ce facem?

Guvernul trebuie să hotărască ce poate face pentru producătorii de mere la această etapă. Ceea ce mă așteptam eu era ca încă de acum două săptămâni să se fi adunat reprezentanții asociațiilor de producători, procesatori, împreună cu reprezentanții Guvernului, donatorii și reprezentanții camerelor de comerț pentru a discuta planul de resuscitare.

El ar fi putut consta în primă instanță în asigurarea că acești oameni nu vor fi lăsați de izbeliște și merele pe copac. După care mă așteptam să vină cu un alt mesaj unde s-ar evaluat dimensiunile problemei și s-ar fi prezentat potențialele soluții. M-aș fi așteptat la niște campanii sociale, mesaje de încurajare din partea aceluiași prim-ministru, care să mă îndemne pe mine, cetățean al RM, să mănânc un măr pe zi. Un măr de la Strășeni, sau Briceni.

În alte trei zile – o săptămână trebuia să se vină cu estimările eventualelor pierderi. Agricultorii vehiculau cifra de 50 de milioane de euro. Iar într-o săptămână să se știe deja că agricultorii vor fi subvenționați din bugetul de stat, ceea ce  ar fi putut însemna că fiecare cetățean al Moldovei va contribui la aceasta cu circa 40 de bani sau 1 leu pe kilogram. Dar asta o facem ca la anul să mai avem mere autohtone pentru sucuri sau pentru plăcintă cu mere.

Agricultorii, la rândul lor, ar fi putut și ei veni cu o campanie de promovare a produselor pe intern. Cu multă informare. Ei asta nu au făcut-o.

… continuare pe bloguvern.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.