Blog Vitalie Cojocari » Cât de democrăcită e Moldova? Cazul deschide.md

După ce au prins toți bandiții din Moldova. După ce au arestat hoții și tâlharii, inclusiv pe ucigașii casieriței, dar și pe cei ai angajaților băncii împușcați cu sânge rece, milițienii din Moldova au decis să facă ordine în presă. Evident, sunt ironic. Am impresia că suntem martori la o mare bătaie de joc. Reținerea băiatului de la portalul deschide.md mi se pare cusută cu ață albă și nici până acum nu m-am lămurit exact de ce l-au săltat? Ce îi impută milițienii?

Din informațiile oferite publicului înțelegem următoarele. Reporterul îl șantaja pe un polițist care avea acces la nuș’ce bază de date. Polițistul a făcut plângere, iar colegii i-au organizat un flagrant extrem de ciudat reporterului. Și anume, polițistul i-a furnizat informații false despre Adrian Ursu, iar reporterul l-a sunat pe cântăreț să le verifice. Ursu a lăsat să se înțeleagă inițial că știrea este corectă, apoi a revenit cu un telefon să anunțe că totul este greșit. Totuși reporterul a publicat-o. Ce înțelegem de aici? Deocamdată, vina băiatului de la deschide.md este că a publicat o informație neverificată. Asta este o boală veche a jurnalismului din Moldova și, este adevărat, trebuie eradicată din rădăcină. Dar nu poliția face lucrul acesta. Nu poliția se ocupă de deontologie, de corectarea textelor unui jurnalist sau de politica redacțională a unei instituții de presă.

Despre șantajul polițistului însă nu știm nimic. De ce a fost șantajat? Dar mai ales, de ce nu s-a instrumentat cazul separat, în schimb, s-a creat premisele unui alt presupus șantaj? Ce a fost în capul celor care au organizat flagrantul cu Adrian Ursu? Nu înțeleg nimic din toată nebuloasa asta. De altfel, nu cred că Adrian Ursu a fost supus unui șantaj. Ce înseamnă această infracțiune? Constrângerea unei persoane, prin violență sau prin amenințare, să dea, să facă, să nu facă ori să sufere ceva, cu scopul de a dobândi un folos pentru sine ori pentru altul. Ori în cazul lui Adrian Ursu, nu este clar ce trebuia să facă acesta pentru a nu se publica informația. Oricum, rămân la ideea că Adrian Ursu este pur și simplu folosit într-o luptă în care nu are ce căuta și pe care nici nu o înțelege. Adrian Ursu părea cel puțin penibil în conferința de presă.

Un avocat mediocru va reuși să-l scoată pe băiatul de la deschide.md de la închisoare și va demonta toate acuzațiile băieților cu epoleți. Sunt sigur de asta. Totuși, am o întrebare. Cât de democracită este o țară în care un reporter poate fi reținut doar pentru o presupusă acțiune de șantaj, iar criminalii adevărați se plimbă liberi pe străzi? Mi se pare că orice jurnalist poate fi acuzat de șantaj când sună pe cineva, iar acel cineva nu este încântat de ce este întrebat. Și încă o chestie, cine îi va plăti despăgubiri morale băiatului dacă se va demonstra că nu este un șantajist? Domnul Recean?

blogul lui Vitalie Cojocari

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.