Blog Nata Albot » Peisaje, oițe, icoane. Ce cred străinii despre noul video despre Moldova?

Încerc să evit subiecte asupra cărora s-au dat cu părerea toți cei care au internet în MD. Eu nu mă simt atât de importantă, încât la orice pas să îmi fac auzite atitudinile. Nu și de data aceasta. Tema mă preocupă foarte mult. În plus, cred că trebuie tratată fără a reieși doar din propria opinie.

În februarie, 2014, când a apărut prima versiune a spotului de promovare a Moldovei, un produs care a mâncat câteva mii de euro din bugetul țării, criticile au curs gârlă, spotul a fost desființat, iar Agenția Națioanală a Turismului a fost pălmuită de internauți. Atunci m-am bucurat enorm că un om creativ cum este Eugen Boico, un specialist cu multă experiență în publicitate și marketing, a luat inițiativa în mâinile sale și a mobilizat lumea creativă să participe la un brainstorming pentru a veni cu soluții. Cred că a fost un gest extraordinar: societatea civilă din Moldova, în loc să se oftice a schimbat mersul lucrurilor. Și în loc de tăiat frunze la câini, au luat o atitudine constructivă. S-au întâlnit, au bombardat cu idei, au făcut notițe și în final au venit, la distanță de câteva luni, cu acest spot nou.

Eu am așteptat foarte mult aceasta nouă versiune. De când sunt plecată de acasă, simt pe propria mea piele ce carie mare zace în istoria Moldovei moderne. Caria aceasta se numește: lipsa unei identități clare de țară. Una bine definită și acceptată de toți cetățenii săi, ca mai apoi să fie servită și turiștilor. După mine, singurii care pot să lecuiască această carie sunt oamenii talentați și independenți, vizionarii, nu instituțiile statului, din păcate. Pentru că oamenii talentați cu greu ar rezista să muncească pentru salariile, restricțiile și birocrația statului. De aceea reiterez: cred că această inițiativă trebuie susținută, susținută, suținută cu mâinile și cu picioarele. Susținută, dar și chibzuită. Pentru că suntem într-un moment de răscruce. Când am început să ne punem întrebări globale. Și nu putem accepta răspunsuri imediate și pripite. Pentru că de aceste răspunsuri și decizii va depinde mai departe tot ce ține de imaginea Moldovei. Ce vom vinde, cui vom vinde, cum vom vinde și cu cât vom vinde turismul moldovenesc, dar și cum ne poziționăm în ochii întregii lumi.

Azi, fiind în timpul unui curs la universitate, am văzut spotul postat pe net. Nu puteam să-l ascult, nu aveam căști la mine. Dar l-am văzut și adunătura de imagini video m-a bulversat. Și ca să mă asigur că nu e vorba doar de așteptările prea mari pe care le aveam, am rugat profesoara să facem o pauză și am rugat toți colegii mei să se uite la acest spot. Am făcut, așa cum se cuvine în marketing, un focus grup. Ei sunt vreo 20 de studenți la curs. Din diferite țări: Iran, Maroc, Africa de Sud, China, Bulgaria, Venezuela, Mexic, Brazilia plus o profesoară absolut superbă din Quebec. Nici unul dintre ei nu cunoaște nimic despre Moldova. Cum s-ar zice, le-am deschis azi ochi. Toți ei ar putea fi considerați potențiali turiști. Nu au auzit niciodată de Moldova, sunt curioși, ar putea într-o bună zi să caute o vacanță într-o țară nouă.

Le-am explicat ce urmează să le arăt și i-am rugat să nu încerce să fie drăguți, ci să fie obiectivi. Mi-au spus într-o voce că acest spot nu transmite nimic care i-ar face să vrea să viziteze Moldova. Nici un cârlig care să le atragă atenția și să-i facă curișoși. Un video care nu impresionează și care se termină prea brusc, fără ca să spună ceva.

Continuare pe blogul Natei Albot

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.