Blog Andrei Fornea » De ce Rusia abandonează zonele separatiste pe care le crează

Cineva m-a întrebat recent care este interesul Rusiei în susținerea separatismului în fostele țări sovietice și de ce aceste țări nu se bucură de o susținere deschisă din partea rușilor în prezent. Explicația e simplă.

În ultimii 23 de ani rușii au creat artificial zone precum Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, Nagorno-Karabakh și așteaptă cu nerăbdare separarea Donbasului ucrainean de Ucraina, acolo unde deja s-au format Republicile Lugansk și Donețk.

1. În primul rând ocupanții ruși au nevoie de zone separatiste pentru a santaja prin acestea țările care dețin de facto aceste pământuri.
2. Totodată rușii nu au nevoie să alimenteze financiar aceste zone chiar dacă o fac cu limitări, din simplu motiv că într-o bună zi, într-un actual context regional sau chiar un război, acestea ar putea reveni la patriile-mamă iar investițiile ar putea fi în zadar. În plus, rușii sunt conștienți că aceste zone nu le-au aparținut niciodată.
3. Moldova, Ucraina și Georgia sunt țări care indiscutabil se vor integra în UE mai devreme sau mai târziu. Zonele separatiste din aceste țări vor crea impendimente în procesul de integrare deoarece UE nu acceptă țări cu conflice militare din simplu motiv că nu au hotar cu zonele separatiste (iar apariția hotarelor, în Moldova de exemplu, ar însemna recunoașterea de facto a Transnistriei).
4. Zonele separatiste ar putea servi drept puncte strategice în cazul unui război. Dar din câte vedem, rușilor le plac războaiele chiar și în 2014.

Partea bună e că încep a se forma alianțe precum Georgia, Ucraina și Moldova care având aceleași inamic devin mai unite ca niciodată. 

Blogul lui Andrei Fornea

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.