Bazele americane din Romania vor inchide inelul incercuirii militare a Rusiei

Publicatia ruseasca "Nezavisimaia Gazeta"ś comenteaza pe larg acordul de amplasare a bazelor americane pe teritoriul Romaniei, citand parerea unui expert care avertizeaza asupra incercuirii militare a Rusiei. "In jurul Rusiei se strange inelul bazelor militare ale NATO si SUA"ś, spune generalul-maior de aviatie Valentin Rog. "Este vorba chiar de un inel dublu. Cel exterior este alcatuit din puterea militara a NATO, iar cel interior trece prin tarile baltice si ale Europei de Est. Ucraina si Georgia intentioneaza sa li se alature in viitorul apropiat"ś, spune generalul, in opinia caruia Flota rusa a Marii Negre si Marii Baltice este deja limitata la apele teritoriale ale Rusiei si acelasi lucru se va intampla si cu Flota Pacificului in cazul in care cele patru insule din arhipelagul Kurilelor vor fi retrocedate Japoniei. Valentin Rog considera ca infiintarea bazelor militare ale SUA in Romania si in alte tari ale Europei de Est inseamna o inrautatire brusca a situatiei geopolitice a Rusiei, pentru ca acum toata partea europeana a tarii este accesibila mijloacelor tactice, si nu numai celor strategice, ale NATO. "Timpul de zbor al avioanelor tactice de pe aeroportul Kogalniceanu pana la obiectivele noastre va fi de mai putin de o ora, iar rachetele pot ajunge in Rusia centrala in cinci minute. Apreciati si dumneavoastra ce inseamna aceasta"ś, a precizat generalul rus, care a amintit ca SUA au elaborat un program de realizare a 4.000 de rachete de croaziera. "In ce scop?"ś, s-a intrebat el.

Pe langa Romania, SUA intentioneaza sa deschida baze militare si in alte tari din Europa de Est – Bulgaria, Ungaria, Polonia si Cehia. Regiunea Marii Negre a fost declarata zona a intereselor strategice ale SUA. De aici este numai o zvarlitura de bat pana in Iran si tarile Orientului Mijlociu, ca si pana in Rusia, conchide "Nezavisimaia Gazeta"ś. // Gandul  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.