Autorităţile ruse se fac în continuare că plouă referitor la problema Transnistreană

De Victoria Ungureanu

Miercuri,  la un briefing de presă, Ambasadorul rus din Chişinău Valeri Kuzmin, le-a sugerat părinţilor lui Ilie Cazac să renunţe la intenţia de a protesta în faţa misiunii diplomatice Chişinău (IPN) şi a Federaţiei Ruse.

Ambasadorul a declarat deschis că toate scrisorile trimise Ambasadei Federaţiei Ruse, în care se cere eliberarea lui Ernest Vardanyan şi Ilie Cazac – acuzaţi de serviciile transnistrene de spionaj şi înaltă trădare de stat -sunt readresate autorităţilor de la Tiraspol.

Reacţia ambasadorului e una inadecvată, consideră preşedintele asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole: “Ţin să menţionez că mama tânărului deţinut de regimul ilegal de la Tiraspol este invalid şi există riscuri serioase pentru viaţa şi sănătatea ei, dacă va declanşa greva foamei."

Ion Manole declară că au încercat să o convingem să renunţe la grevă, însă deocamdată ea rămâne hotărâtă.

"Nu mai are nici o speranţă. Parinţii lui Ilie Cazacu dar şi rudele lui Vardanean nu pot înţelege de ce intregul mecanism internaţional, bazat pe numeroase principii şi valori declarate, nu poate garanta un minim respect pentru demnitatea lor, interesele, drepturile şi libertăţile fundamentale”, a comunicat Ion Manole special pentru Moldova.ORG.

Directorul executiv, IDIS Viitorul, Igor Munteanu, referindu-se la declaraţia Dlui Valerii Kuzmin, a comunicat pentru Moldova.org că răspunsurile acestuia, trebuie să neliniştească autorităţile RM, pentru că atribuirea calificativului “autorităţi de stat” existente în regiunea “separatistă Transnistria”, chiar şi cu menţiunea că aceasta este un stat nerecunoscut, dublată de accentuarea insistentă a faptului că nu poate interveni din afară, descalifică Rusia.

Vizavi de  declaraţiea ambasadorului rus precum că "Ambasada Federaţiei Rus nu poate interveni. Există anumite reguli diplomatice internaţionale", Ion Manole a declarat: “Este revoltator şi faptul ca autoritatile ruse se fac în continuare că plouă, încercând să distorsioneze realitatea. De fapt, de fiecare dată Federaţia Rusă uită că ea are (nejustificat, incorect şi nemeritat) statut de "stat-garant", care în mod evident presupune echidistanţa, corectitudine, neutralitate. Diversi reprezentanţi ai autorităţilor Federaţiei Ruse declară una de la tribunele structurilor internaţionale (ONU, CoE, etc.) şi alta la tribunele şi în presa din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.”

Decizia ambasadorului rus şi inclusiv a Rusiei, Igor Munteanu o comentează astfel: “Atunci când vrea, Rusia se poate mobiliza exemplar în susţinerea regimului separatist. A demonstrat acest lucru în repetate rânduri, atunci când a alimentat copios regimul separatist cu resurse bugetare, încalcându-şi în acest fel statututul de mediator neutru şi imparţial, ca şi atunci când a semnat angajamente internaţionale (Declaraţia OSCE de la Istanbul, din 1999), dar pe care nu le-a respectat în ansamblul lor. Federaţia Rusa a restricţionat funcţionarea organelor constituţionale ale Republicii Moldova pe propriul său teritoriu prin decizii arbitare de consolidare a armatei şi securităţii ‘statului nerecunoscut’, Transnistria, transferându-i tehnica de luptă şi efective combative din Grupul Operativ de Trupe (OGRV), aflat în condiţii de ilegalitate neconstituţională, pe teritoriul Republicii Moldova”.

Directorul executiv IDIS Viitorul, declară că Rusia se face responsabilă prin acţiunile şi inacţiunile sale, atunci când decide să nu se implice în cazurile flagrante de arestare a unor cetăţeni ai Republicii Moldova, jurnalişti ori persoane simple, pentru că în spatele acestor ilegalități se găsesc cetăţeni ruşi, care încalcă legile Republicii Moldova, comiţând ilegalităţi şi crime, condamnabile de dreptul internaţional.

Ion Munteanu a mai adaugat că prin Acordul moldo-rus din 21 iulie 1992 de incetare a focului a fost creata o Zona de Securitate, responsabilitatea pentru situaţia din aceasta zonă revenindu-i Comisiei Unificate de Control (dominata de Federaţia Rusă), or Ilie Cazacu a fost "arestat" în mun.Bender (Tighina) – care are un statut special şi unde presupusele forţe de securitate nu au dreptul sa acţioneze.

Amintim că declaraţiile vin după ce părinţii lui Ilie Cazac, angajatul Inspectoratului Fiscal din Bender reţinut pe 19 martie, au declarat că vor face greva foamei în faţa ambasadei ruse, dacă nu se va interveni cu nimic pentru eliberarea fiului lor. Jurnalistul Ernest Vardanyan şi Ilie Cazac riscă până la 20 de ani de închisoare, dacă vor fi găsiţi vinovaţi.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.