Autonomie pentru Transnistria

Moldova.ORG — Chişinăul continuă să pledeze pentru o autonomie largă a Transnistriei, cu garanţii internaţionale, în vederea reglementării conflictului din regiune, a declarat ministrul moldovean al Reintegrării, Vasile Şova, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă.

Şova a precizat că regimul de la Tiraspol nu a fost singurul care a refuzat invitaţia la ultima rundă de negocieri în format 5+2, programată să se desfăşoare la mijlocul acestei luni, o atitudine similară fiind abordată şi de reprezentantul Rusiei. El a cerut, în prealabil, amânarea rundei de negocieri, potrivit lui Şova.

Întrebat în legătură cu data şi condiţiile în care ar putea fi reluate negocierile, ministrul moldovean al Reintegrării a anunţat că în intervalul de timp imediat următor ar putea fi convocată o nouă întâlnire în format 3+2, adică între părţile mediatoare (Rusia, Ucraina şi OSCE) şi cele cu statut de observator (Statele Unite şi Uniunea Europeană). El şi-a exprimat speranţa pentru o rundă de discuţii în format complet, cu participarea Chişinăului şi Tiraspolului, pe parcursul lunii martie. Şova nu a exclus însă nici posibilitatea ca negocierile să rămână suspendate pe o perioadă nedeterminată de timp. "Trebuie să apreciem lucrurile realist şi nu putem exclude că este posibil ca situaţia actuală să se menţină o a-numită perioadă de timp.

Evenimentele din următoarele luni ne vor arăta cum va evolua situaţia, dar vreau să menţionez că o posibilă tărăgănare a soluţionării problemei transnistrene nu corespunde poziţiei Chişinăului", a subliniat oficialul moldovean.

Pe de altă parte, Vasile Şova a exclus posibilitatea revenirii la ideea unei federaţii. "Dacă e să fim sinceri, noi am mers în această direcţie, care s-a dovedit a fi nu tocmai potrivită. În 2002-2003 am depus eforturi maxime pentru a găsi o soluţie în acest sens, însă ne-am convins că o formă care nu corespunde conţinutului nu poate să funcţioneze", a explicat el. "Din această cauză, o abordare sistemică, ce stipulează competenţe extinse pentru regiune şi garanţii internaţionale care să ofere siguranţa că aceste competenţe vor crea condiţii pentru dezvoltarea regiunii în cadrul unui singur stat, este astăzi prioritară. În această direcţie ne desfăşurăm activitatea", a adăugat Şova.

Negociatorii în problema conflictul transnistrean s-au întâlnit ultima dată în format complet, 5+2, acum un an.

Pe de altă parte, Transnistria renunta definitiv la ideea formarii unui stat comun cu R. Moldova. Consiliului Suprem de la Tiraspol a anuntat ca decizia reflecta vointa poporului, făcând trimitere la rezultatele referendumului din septembrie trecut. Tiraspolul a adoptat o rezolutie care exclude categoric posibilitatea realipirii regiunii separatiste la Moldova si a anulat documentele semnate anterior intre parti.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.