Atentat cu bombă în Norvegia. Foc deschis la tabăra pentru copii (VIDEO)

De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Un atentat de ultimă oră în Norvegia, unde șapte oameni sunt morți, iar peste 20 sunt răniți, a fost comis astăzi, 22 iulie, în centrul capitalei norvegiene, în apropierea unor instituţii şi clădiri guvernamentale.

Poliția presupune că ar putea fi amplasate mai multe bombe ceea ce ar crea un adevărat haos. În presa locală este menţionat că "zeci" de persoane primesc îngrijiri în ambulatoriu sau în instituţiile medicale.

La scurt timp după explozia din centrul capitalei Oslo, câțiva necunoscuți îmbrăcaţi în uniforme de poliţie, au deschis focul asupra unei tabere de vară pentru tineret, nu departe de Oslo.

Potrivit televiziunii norvegiene, un martor ocular, la locul din tabăra dată, a văzut mai mult de 20 de morți. Poliţia a refuzat până acum să comenteze cu privire la aceste rapoarte.
În tabăra de tineret au fost trimise detaşamente de poliţie, care sunt specializate în operaţiuni de combatere a terorismului.

De asemenea a fost confirmat că toţi membrii guvernului, sunt teferi şi sunt în siguranţă. Geamurile biroului premierului s-au făcut ţăndări, din fericire şeful guvernului nu se afla în încăpere. Cioburi, fragmente metalice şi fum s-au răspândit pe mai multe sute de metri, după explozie.

La tabăra de vară, organizată de Partidul Laburist pe insula din apropiere de Oslo, urma să ia parte şi premierul norvegian Jen Stoltenberg, relatează BBC.

Primul-ministrul, într-un apel telefonic, a refuzat din motive de securitate să spună unde se află la moment, însă a precizat că se simte bine și nu a fost expus primejdiei, de asemenea el a menționat că e prea devreme să se vorbească despre un potențial atentat.

La un moment dat, circula informaţia că s-a produs şi o a doua explozie, dar ulterior s-a dovedit a fi falsă, nefiind vorba decât de o singură "explozie uriaşă", care a fost auzită și în localități îndepărtate de Oslo.

Nu se ştie deocamdată dacă a fost amplasată o bombă sau a fost o maşină-capcană, dar au existat relatări despre o carcasă a unei maşini carbonizate în apropiere de locul deflagrației.

Poliţia a procedat imediat la evacuarea populaţiei din zona afectată. Din fericire, atentatul s-a produs într-un moment în care era o circulaţie slabă, la ora locală 15.26, când mulţi dintre funcţionari deja plecaseră acasă. În plus, vineri fiind zi liberă în Norvegia, mulţi oameni au plecat în vacanţa ocazionată de weekendul prelungit.

Deocamdată atacul terorist nu a fost revendicat. Norvegia, ţară considerată paşnică, implicată în medierea conflictelor internaţionale, dar şi membră a NATO, participă la campania din Libia şi la războiul din Afganistan. Ea a fost vizată în trecut de ameninţări din partea liderilor al-Qaida, niciodată concretizate însă.

Specialiştii spun că amploarea exploziei arată că atacul de astăzi, 22 iulie, nu a fost unul spontan, ci a fost îndelung planificat.

Muammar Gaddafi a ameninţat în mai multe rânduri că, va riposta cu atacuri în Europa pentru campania NATO din Libia.

În general, ţările nordice nu s-au confruntat cu terorismul, cu toate acestea, în decembrie, o maşină-capcană, urmată de o altă explozie, a fost detonată în centrul capitalei suedeze, la Stockholm. Ulterior, s-a dovedit că atacul a fost comis de un kamikaze de origine arabă căsătorit cu o româncă.

Preşedintele american Barack Obama a fost informat despre explozia de la Oslo şi despre atacul de pe insula Utoya de către adjunctul consilierului pentru securitate naţională şi contraterorism, John Brennan, informează Sky News.

Obama a prezentat condoleanțe țării norvegiene și a subliniat importanța cooperării internaționale în combaterea terorismului.

La momentul dat, încă mai continuă împuşcături la tabăra de copii, unde, potrivit corespondentului Sky TV, elicopterele poliţiei nu pot ateriza tocmai din această cauză.

Poliția norvegiană consideră că ambele acte de terorism sunt legate între ele. Au apărut și primii suspecți, fiind arestată o persoană, identitatea căreia se ține sub control.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.