AP OSCE considera necesar dialogul dintre parlamentul R.Moldova si sovietul suprem de la Tiraspol

Adunarea Parlamentara a OSCE opteaza pentru stabilirea unui dialog permanent intre Parlamentul de la Chisinau si legislativul local de la Tiraspol.

Kimmo Kiljunen, seful grupului de lucru al AP OSCE pentru R.Moldova a declarat, miercuri seara, in finalul vizitei sale de doua zile in Moldova, ca acest dialog ar servi drept baza complexa pentru discutii si schimb de informatii intre parti. in acelasi timp, oficialul OSCE a subliniat ca aceste discutii nu pot fi interpretate drept recunoastere a statalitatii Transnistriei.

Referindu-se la proiectul rezolutiei cu privire la Republica Moldova, elaborat de grupul de lucru al AP OSCE si care va fi propuse spre examinare la reuniunea din 3-7 iulie, de la Bruxelles a acestei organizatii, Kiljunen a declarata ca documentul porneste de la faptul ca diferendul transnistrean poate fi solutionat doar cu respectarea integritatii Republicii Moldova in cadrul careia regiunea transnistreana sa beneficieze de un statut special.

in cadrul intrevederii cu oficialul OSCE, Marian Lupu, presedintele Parlamentului, si-a exprimat speranta ca "vizita respectiva va permite coordonarea pozitiilor tarii noastre si a grupului AP OSCE pentru Republica Moldova in ajunul reuniunii Adunarii Parlamentare a OSCE de la Bruxelles si se va finaliza cu elaborarea unui proiect al rezolutiei comune constructive si obiective cu privire la procesul de reglementare a diferendului transnistrean".

in iulie 2005, la Washington, in rezolutia adoptata de AP OSCE pentru Moldova nu s-a tinut cont de amendamentele inaintate de Chisinau, iar delegatia R.Moldova a parasit sala in semn de protest. Iurie Rosca, membru al delegatiei, a declarat atunci ca "rezolutia promovata dezavantajeaza Moldova si pune pe picior de egalitate autoritatile constitutionale ale Moldovei si regimul separatist din Tiraspol, egaleaza in drepturi parlamentul legal constituit al tarii si organul legislativ al autoproclamatei republici". // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.